Nagenoeg uitverkocht

Run op toeslagrechten door deadline overgang

3 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Tot 31 maart 2014 kunnen er toeslagrechten aangekocht worden die gelden voor de overgangsperiode. Daarna heeft overdracht van rechten zogezegd geen zin meer. De laatste weken is er dan ook een run geweest op de rechten. Ook de vergroeningspremie heeft daar aan bijgedragen.

Het wordt tijd om te kijken of verkoop van toeslagrechten meer oplevert dan het aanhouden van de rechten. "De huidige rechten hebben na 31 maart geen waarde meer", zegt Coen Knook, van De Dijken. De rechten die daarna aangekocht worden tellen niet meer mee voor de overgangsperiode. De overgangsperiode duurt tot 2019.

Voor degene met grond zonder rechten een goed moment om te kijken naar de aankoop van rechten. "Elke honderd euro aan toeslagrechten levert bijvoorbeeld in de overgangsperiode 250 euro op."

Knook geeft aan dat er de laatste twee weken een stormloop op de rechten heeft plaatsgevonden. Dit heeft zijn weerslag gehad op de prijzen. Voor het bekend worden van de vergroeningspremie lag de waarde van een recht op  1,4 keer de waarde, daarna is dat gestaag opgelopen tot 1,7 keer de waarde van een recht. "Er valt nog steeds winst te maken omdat een recht in de overgangsperiode 2,5 keer de waarde opbrengt."

Dat het niet voor iedereen even duidelijk is dat rechten ook in de overgangsperiode nog een waarde vertegenwoordigen heeft de handelaar al ondervonden. "Er waren partijen die alle rechten weg wilden doen, omdat er nieuwe rechten komen." Het is dan ook ingewikkelde materie.

Daar komt bij dat het nog niet duidelijk is hoe de eisen voor de vergroeningspremie er uit gaan zien. "Na 2015 moet er een ecologische focus komen. Denk aan landschapselementen zoals sloten tot 4 meter breed, dijken etc. Ook wordt er gesproken over stikstofbindende planten, maar hoe die eisen er concreet uit gaan zien is nog onbekend."  

De komende maanden vertegenwoordigen een belangrijk periode. "Eigenlijk is het de laatste keer dat agrarische ondernemers de toekomst kunnen beïnvloeden", geeft Knook aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden