Pachtnormen 2014

Pachtprijs akkers weer omhoog, grasland zakt

13 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Daalden de akkerbouwgebieden vorig jaar nog in prijs, voor komend jaar stijgen deze juist. Melkveehouders gaan juist minder betalen voor grasland. Dat blijkt uit de nieuwe pachtnormen die 1 juli 2014 in werking gaan. 

De grootste wijziging is de prijs in het Zuidwestelijk akkerbouwgebied. Daar ligt de prijs 22 procent hoger dan vorig jaar en komt voor 2014 uit op 638 euro per hectare. Ook voor de IJsselmeerpolders zit er een forse verhoging in. Voor dat gebied stijgt de pachtprijs met 20 procent naar 941 euro. Westelijk Holland, met het merendeel bloembollenbedrijven, komt uit op een pachtprijs van 542 euro; 17 procent meer dan in 2013

En ook akkerbouwgebieden de Veenkolonien en het Oldambt kunnen rekenen op een stijging. Met een plus van 10 procent mogen boeren in deze regio komend jaar 575 euro neertellen voor een hectare. De duurste pachtgrond staat nu op naam van de IJsselmeerpolders. Vorig jaar was dat het Rivierengebied. De hogere prijzen voor akkerbouwgebieden komen vooral voort uit door de goede bedrijfsresultaten in de akkerbouw in 2012.

De veehouderijgebieden zakken in prijs. Dit komt door een matig bedrijfsresultaat in 2012 en het wegvallen van het goede jaar 2007 uit de berekening. Voor zowel akker- als grasland geldt dat de reële rente die eind 2013 nog steeds op een historisch dieptepunt ligt een drukkend effect heeft op de pachtnormen. 
Het grootste verschil geldt bij het pachtprijsgebied Waterland en Droogmakerijen. Een hectare kost daar 16 procent minder dan een jaar geleden; de prijs ligt voor 2014 op 315 euro en is daarmee net als vorig jaar de goedkoopste grond van alle gebieden. De op een na goedkoopste grond ligt in het Centraal Veehouderijgebied waar een hectare 497 kost; 6 procent minder dan in 2013. 

Het Rivierengebied en het Oostelijk veehouderijgebied dalen beiden 8 procent in prijs waarmee de eerste uitkomt op 760 euro, de tweede op 527 euro. Melkveehouders in overige gebieden gaan tussen de 2 en 6 procent minder betalen. 

bb pachtnormen 2014.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Leonardo 13 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10850289/Pachtprijs-akkers-weer-omhoog-grasland-zakt]Pachtprijs akkers weer omhoog grasland zakt[/url]
De pachtprijs moet omhoog, want anders komen we boven modaal. Van mij mag deze systematiek vandaag nog stoppen. Ik ben niet van de generatie "vroeger-was-alles-beter", maar dit raakt kant noch wal.
Akkerboer 13 Mei 2014
Mee eens!!
Dit gejojo met de pachtprizen is toch totaal niet in te passen
in je bedrijfsvoering!!
Waarom geen vaste pachtprijs met elk jaar een lichte stijging met inflatiecorrectie, zoals het in het normale bedrijfsleven prijsverhogingen doorgevoerd worden.
Belachelijk systeem dit! Heb je een keer een goed jaar, wordt je gelijk het jaar erop daarvoor gestraft.
anton germeraad 13 Mei 2014
Ik had gedacht dat gezien de grondhonger dat de pachtprijzen meer waren gestegen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden