Deelakkoord pachtrecht

Geen maxima meer bij regulier pachtcontract

6 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Een nieuw pachtrecht ligt bij staatssecretaris Dijksma ter beoordeling. Verpachters en vertegenwoordigers van pachters hebben recent een deelakkoord bereikt over een nieuw pachtrecht. De belangrijkste wijziging is het verdwijnen van de maxima voor reguliere pacht, zo maakt LTO bekend in een persbericht. Enkele bijzondere pachtvormen komen niet terug. Een nieuwe pachtvorm is loopbaanpacht.

Het deelakkoord is een samenwerking van onder andere LTO, Federatie Particulier Grondbezit (FPG), ASR en  de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers in Nederland (BLHB). Ook Staatsbosbeheer en het RVOB namen deel aan het akkoord. Reden voor het deelakkoord is dat het huidige pachtrecht volgens alle partijen leidt tot tweeslachtigheid en het onvoldoende mogelijkheden biedt om losse gebouwen voor korte duur te verpachten.

De belangrijkste vernieuwing binnen het deelakkoord is het verdwijnen van de maxima bij het sluiten van een reguliere pachtovereenkomst. De pachtprijs kan vrij door partijen worden bepaald. Voor boerderijen, losse gebouwen en losse percelen wordt een flexibele pachtovereenkomst voorgesteld. De pachter kan de pachtprijs hiervan laten toetsen door de Grondkamer. De prijs wordt dan vergeleken met die van andere pachtvormen.

Een andere nieuwe pachtvorm is die van loopbaanpacht. Dit pachtcontract moet voor minimaal 25 jaar worden aangegaan, zodat bedrijfszekerheid kan worden gegarandeerd tot de pachter zijn AOW-gerechtige leeftijd heeft bereikt.

Binnen het deelakkoord blijven alleen de teeltpacht en hectarepacht als bijzondere pachtvormen bestaan. De partijen zijn het vooralsnog oneens over het overgangsrecht voor reguliere pacht. Die is erop gericht dat huidige reguliere pachters, en hun bedrijfsopvolgers, van het thans geldende prijssysteem gebruik kunnen maken. Volgens Arnold Michielsen, portefeuillehouder pachtzaken bij LTO Nederland, moet de huidige reguliere pacht en de daarbij behorende regels blijven bestaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
paul 6 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10855746/Geen-maxima-meer-bij-regulier-pachtcontract]Geen maxima meer bij regulier pachtcontract[/url]
oei, geen maxima aan de reguliere pachtprijzen, dus kunnen er heel onredelijke prijzen gevraagd worden, als de verpachter de pachter weg wil hebben ?
kluit 6 Augustus 2014
Het uitmelken van de grond kan in een aantal gevallen beginnen en over 10 jaar lopen klagen dat er niet veel meer wil groeien
bruil 6 Augustus 2014
Laat u niet gebruiken door de overheid.
Als ze het voor elkaar krijgen dat de reguliere pacht ingeleverd dient te worden bij 65 jaar, en niet meer voor opvolging gebruikt kan worden (in de plaats stellen) zijn wat mij betreft de rapen gaar...Dit wordt allemaal 'liberale pacht' volgens de plannen.
kluit 6 Augustus 2014
bruil schreef:
Laat u niet gebruiken door de overheid.
Als ze het voor elkaar krijgen dat de reguliere pacht ingeleverd dient te worden bij 65 jaar, en niet meer voor opvolging gebruikt kan worden (in de plaats stellen) zijn wat mij betreft de rapen gaar...Dit wordt allemaal 'liberale pacht' volgens de plannen.


Voor de huidige pachter zal het nog wel meevallen zolang die nog wil boeren desnoods tot zijn 80ste, maar voor een opvolger ligt de zaak wel iets anders die gaat nu een zeer onzekere toekomst tegemoet Wanneer 1 van de kinderen het bedrijf wil voortzetten zullen vroegtijdig garanties door de verpachter moeten worden afgegeven anders is het einde oefening want niemand gaat meer investeren in iets wat morgen voorbij kan zijn Als ik de pachtprijzen hoor waar men naar toe wil dan wens ik mijn collegas veel succes
willem alexander 6 Augustus 2014
Wat heeft Maxima met pacht te maken ??
Jaap 26 Augustus 2014
Duidelijk een bedachte oplossing voor een probleem wat er niet is. Liberale pacht zou volgens dit voorstel moeten verdwijnen en men wil eigenlijk dat alle grond weer met reguliere contracten wordt verpacht. Dat gaat dus geen grondeigenaar doen. Bij reguliere pacht heb je namelijk geen enkele zekerheid wanneer de grond weer vrij komt en je bent je zeggenschap over de grond gedurende de pachttermijn volledig kwijt. Ik heb het dan nog niet eens over de waardedaling van de grond zodra je een dergelijk contract aangaat.
Daarnaast is loopbaanpacht ook een oplossing van niks, je kunt beter met erfpacht werken en in de voorwaarden bepalen dat de canon meegroeit of iets dergelijks. Dat recht is ook nog eens vervreemdbaar en op waarde te zetten, iets wat bij reguliere pacht vanwege het persoonlijke karakter onmogelijk is.
De enige wijziging die in de huidige pachtregels moet worden opgenomen is de mogelijkheid van het tijdelijk verpachten van gebouwen. Kortom, hopelijk is men in den Haag wel wakker en gaat dit voorstel het niet halen.
Jhr Mr T.A.J. van Eysinga 2 September 2014
Polderen leidt zoals meestal al weer tot een waterig compromis, waar geen van partijen mee uit de voeten kan.

Zeker nu in de compromis-voorstellen de grondkamer blijft bestaan die vaak in alle redelijkheid gemaakte afspraken met strakke uitleg van de regels frustreert rijst de vraag of hier eigen belang van de voorstellers een rol speelt.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden