Pachtprijzen

melkveebedrijf koeien belgie

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Net als in ons land is de pachtwet in Vlaanderen een heet hangijzer. Bijna tien jaar lang werd gewerkt aan het vernieuwen van de 35 jaar oude pachtwet. Die nieuwe wet stelt de jonge boer centraal ten koste van lang zittende pachters. Dat kan niet op de steun van alle belangenbehartigers in Vlaanderen rekenen.
20 December 2023
koeien natuur

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bij het uitgeven van gronden in geliberaliseerde pacht selecteert Staatsbosbeheer niet alleen op de hoogste bieder. In de nieuwe toewijzingsprocedure laat Staatsbosbeheer het onderdeel 'kwaliteit' zwaar meewegen, zo valt op te maken uit de brochures bij de inschrijvingsronde op pachtgrond.nu. Boeren die meedoen aan natuurinclusieve landbouw (NIL) hebben een streepje voor.
14 December 2023
Grondcast Henry Meijdam

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Belanghebbenden rond het dossier pacht hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe pachtwet. Dat vertelt Henry Meijdam, voorzitter van de Federatie voor Particulier Grondbezit (FPG) in de Boerenbusiness Grondcast. Meijdam noemt de overeenstemming tussen pachters en verpachters uniek.
5 September 2023
Eelco Terpstra

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) probeert de komende jaren zijn grondportefeuille - van 41.000 hectare landbouwgrond - flexibeler in te zetten en uit te breiden. Dat vertelt Eelco Terpstra, hoofd sectie agrarisch gebruik, in een nieuwe aflevering van de Grondcast.
25 Juli 2023
grond nederland grondprijs

Nieuws Grond

Pachtnormen in heel Nederland in de lift

De regionormen voor pacht in 2023 zijn bekend en de prijzen stijgen in 2023 in alle regio's. De pachtnorm wordt vastgesteld op basis van de opbrengst van het land zoals berekend door Wageningen Economic Research (WUR). Het mindere jaar 2016 telt niet meer, daar komt het betere jaar 2021 voor in de plaats.
5 Juli 2023
akkerbouw grond flevoland

Nieuws Grondmarkt

Inflatiecorrectie stuwt ook geliberaliseerde pacht op

Niet alleen erfpachters maar ook pachters van geliberaliseerde pachtgronden krijgen te maken met een fors hogere pachtprijs. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) indexeert jaarlijks de pachtprijs op basis van het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Met een jaar vertraging kan dit de prijs flink opschroeven.
23 November 2022
akkerbouw grond

Inside Grond

Korting op pacht bij milieuvriendelijk boeren

Verzekeraar ASR geeft pachters die milieuvriendelijk boeren een korting van 5% tot 10% op de pacht. Zowel bestaande als toekomstige nieuwe pachter kunnen gebruik maken van de regeling, zo maakte het bedrijf vandaag bekend in het Financieele Dagblad (FD).
23 November 2021
grond nederland grondprijs

Nieuws Politiek

Brabant wil veeljarig beleid en gunstige natuurpacht

De Noord-Brabantse landbouw staat voor de periode tot 2030 voor stevige opgaven. Zo wil de provincie dat de veehouderij de emissies stevig beperkt. Maar er wordt ook breed gestimuleerd. Natuurinclusieve landbouw het meest. De provincie helpt die ook met zo'n 1500 hectare natuurpacht op gunstige voorwaarden.
23 November 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden