Pachtprijzen

akkerbouw grond flevoland

Nieuws Grondmarkt

Inflatiecorrectie stuwt ook geliberaliseerde pacht op

Niet alleen erfpachters maar ook pachters van geliberaliseerde pachtgronden krijgen te maken met een fors hogere pachtprijs. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) indexeert jaarlijks de pachtprijs op basis van het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Met een jaar vertraging kan dit de prijs flink opschroeven.
23 November 2022
akkerbouw grond

Inside Grond

Korting op pacht bij milieuvriendelijk boeren

Verzekeraar ASR geeft pachters die milieuvriendelijk boeren een korting van 5% tot 10% op de pacht. Zowel bestaande als toekomstige nieuwe pachter kunnen gebruik maken van de regeling, zo maakte het bedrijf vandaag bekend in het Financieele Dagblad (FD).
23 November 2021
grond nederland grondprijs Brabant

Nieuws Politiek

Brabant wil veeljarig beleid en gunstige natuurpacht

De Noord-Brabantse landbouw staat voor de periode tot 2030 voor stevige opgaven. Zo wil de provincie dat de veehouderij de emissies stevig beperkt. Maar er wordt ook breed gestimuleerd. Natuurinclusieve landbouw het meest. De provincie helpt die ook met zo'n 1500 hectare natuurpacht op gunstige voorwaarden.
23 November 2021
akkerbouw grond

Achtergrond Grond

Is de grondmarkt toe aan een hervorming?

Over pacht wordt veel gepraat op het moment. Vooral de langjarige reguliere pacht staat ter discussie. Maar een nieuw pachtstelsel lijkt nog ver weg. Boerenbusiness sprak hierover met Hans Meijer, waarnemend voorzitter van de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers (BLHB)
15 Juni 2021
akkerbouw grond grondprijs

Nieuws Grond

Geen steun pachtvisie van Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) onderschrijft de onlangs gepresenteerde pachtvisie van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en neemt daardoor afstand van het voorgestelde beleid van de minister van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV). Dat stelt de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers (BLHB).
3 Juni 2021
akkerbouw grond voorjaar perceel

Nieuws Grond

Grote spreiding in hogere en lagere pachtprijzen

De nieuwe pachtnormen die vanaf 1 juli 2021 van kracht worden zijn bekend gemaakt. In 8 van de pachtprijsgebieden komt de pachtprijs lager uit in vergelijking met een jaar eerder en in 6 gebieden gaat de pachtprijs omhoog, zo meldt minister Schouten in een brief over de pachtnormen aan de Tweede Kamer.
1 Juni 2021
grond akkerbouwbedrijf Verenigde Staten grondprijs

Nieuws Grond

Grond- en pachtprijzen in de VS schieten omhoog

De prijs van landbouwgrond in de VS schiet omhoog. Daarover schrijft de Federal Reserve Bank of Chicago in de vorige week verschenen Agletter. De vraag naar grond is het afgelopen halfjaar door de hogere graan- en varkensprijzen flink toegenomen. De duurdere grond is daarom geen verrassing voor de boeren en banken.
19 Mei 2021
grond uien flevoland Gewastour2020

Inside Grond

Dit zijn de pachtprijzen in de IJsselmeerpolders

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft de afgelopen periode 21 kavels binnen de IJsselmeerpolders in geliberaliseerde pacht aangeboden. In totaal gaat het om zo'n 584 hectare. Inmiddels zijn 16 van deze kavels verpacht en de prijzen lopen behoorlijk uiteen: van €1.200 tot €3.500 per hectare. Een overzicht van de pachtprijzen in de IJsselmeerpolders.
10 December 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox