Pachtprijzen

Grondcast Henry Meijdam

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet op korte termijn naar buiten'

Belanghebbenden rond het dossier pacht hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe pachtwet. Dat vertelt Henry Meijdam, voorzitter van de Federatie voor Particulier Grondbezit (FPG) in de Boerenbusiness Grondcast. Meijdam noemt de overeenstemming tussen pachters en verpachters uniek.
5 September 2023
Eelco Terpstra

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) probeert de komende jaren zijn grondportefeuille - van 41.000 hectare landbouwgrond - flexibeler in te zetten en uit te breiden. Dat vertelt Eelco Terpstra, hoofd sectie agrarisch gebruik, in een nieuwe aflevering van de Grondcast.
25 Juli 2023
grond nederland grondprijs

Nieuws Grond

Pachtnormen in heel Nederland in de lift

De regionormen voor pacht in 2023 zijn bekend en de prijzen stijgen in 2023 in alle regio's. De pachtnorm wordt vastgesteld op basis van de opbrengst van het land zoals berekend door Wageningen Economic Research (WUR). Het mindere jaar 2016 telt niet meer, daar komt het betere jaar 2021 voor in de plaats.
5 Juli 2023
akkerbouw grond flevoland

Nieuws Grondmarkt

Inflatiecorrectie stuwt ook geliberaliseerde pacht op

Niet alleen erfpachters maar ook pachters van geliberaliseerde pachtgronden krijgen te maken met een fors hogere pachtprijs. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) indexeert jaarlijks de pachtprijs op basis van het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Met een jaar vertraging kan dit de prijs flink opschroeven.
23 November 2022
akkerbouw grond

Inside Grond

Korting op pacht bij milieuvriendelijk boeren

Verzekeraar ASR geeft pachters die milieuvriendelijk boeren een korting van 5% tot 10% op de pacht. Zowel bestaande als toekomstige nieuwe pachter kunnen gebruik maken van de regeling, zo maakte het bedrijf vandaag bekend in het Financieele Dagblad (FD).
23 November 2021
grond nederland grondprijs

Nieuws Politiek

Brabant wil veeljarig beleid en gunstige natuurpacht

De Noord-Brabantse landbouw staat voor de periode tot 2030 voor stevige opgaven. Zo wil de provincie dat de veehouderij de emissies stevig beperkt. Maar er wordt ook breed gestimuleerd. Natuurinclusieve landbouw het meest. De provincie helpt die ook met zo'n 1500 hectare natuurpacht op gunstige voorwaarden.
23 November 2021
akkerbouw grond

Achtergrond Grond

Is de grondmarkt toe aan een hervorming?

Over pacht wordt veel gepraat op het moment. Vooral de langjarige reguliere pacht staat ter discussie. Maar een nieuw pachtstelsel lijkt nog ver weg. Boerenbusiness sprak hierover met Hans Meijer, waarnemend voorzitter van de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers (BLHB)
15 Juni 2021
akkerbouw grond grondprijs

Nieuws Grond

Geen steun pachtvisie van Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) onderschrijft de onlangs gepresenteerde pachtvisie van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en neemt daardoor afstand van het voorgestelde beleid van de minister van Landbouw, Natuur en Voedsel (LNV). Dat stelt de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers (BLHB).
3 Juni 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox