Personeel een bottleneck

In Roemenië liggen veel kansen voor de landbouw

18 Juli 2017 - Niels van der Boom - 3 reacties

Roemenië vormt een aantrekkelijke bestemming voor investeerders in landbouwgrond. Als buitenlander is het mogelijk daar grond aan te kopen. De prijzen liggen er laag, wat perspectief biedt. Arbeid is een groot probleem op het platteland. Door vergrijzing stoppen veel boeren. Dat maakt het lastig om goed personeel te vinden.

Samen met Bulgarije is Roemenië het enige Oost-Europese land waar je als buitenlander grond kunt kopen. Hiervoor moet je een Roemeense BV oprichten, maar vervolgens ben je wel 100% eigenaar, zonder dat je de steun van binnenlandse aandeelhouders nodig hebt. Op economisch vlak presteert het land goed. Dat maakt het een interessante bestemming voor Nederlandse investeerders.

De meeste landbouwgrond is niet geregistreerd in het kadaster

Grond versnipperd
Van der Slikke Rentmeesters is sinds enkele jaren actief in Roemenië. Het begeleidt daar grondaankopen. Dat kan heel wat voeten in de aarde hebben, omdat de grond enorm versnipperd is. Kenmerkend voor Oost-Europa. Daarnaast wordt ook het management van agrarische bedrijven in het land geregeld voor buitenlandse investeerders. Van der Slikke heeft een eigen kantoor in het land. “We begeleiden ondernemers en bedrijven in het gehele koopproces”, legt eigenaar Johan van der Slikke uit. “De meeste landbouwgrond ligt niet vast in het kadaster. Dat is één van de valkuilen van hier grond kopen. Het vergt enorm veel werk om alles rond te krijgen. Zo werken we momenteel aan een project van enkele honderden hectares. De grootste eigenaar heeft 6 hectare. De kleinste 1.200 vierkante meter.”

Grond kopen loont
“De grondprijs bedraagt hier ongeveer €4.000 per hectare”, legt Van der Slikke uit. “Buitenlandse investeerders kopen de grond en verpachten het vervolgens voor ongeveer €120/ha. Je praat over een rendement van 3-4%. Zo is de investering  terug te verdienen, terwijl dat in Nederland veel lastiger is. Het gaat goed met de economie. Het land draait als een tiet.

21,5% minder werknemers
De Agriculture Producers Associations League (Lapar) luidt de noodklok op het Roemeense platteland. Vergrijzing treed daar in rap tempo op en jongeren zijn lastig aan de landbouw te binden. Tussen 2010 en 2015 nam het aantal werknemers in de sector af van 1,6 naar 1,2 miljoen. Een daling van 21,5%. Dat becijferde de Pro Agro National Federation. In het westen van Roemenië is slechts 50% van alle banen in de agrarische sector vervuld.

40

scholen

heropent de overheid voor agrarisch onderwijs

40 landbouwscholen heropend
Eén van de problemen is het gebrek aan agrarisch onderwijs. “Het ministerie van landbouw heeft beloofd om 40 agrarische scholen opnieuw te openen, maar het duurt enkele jaren voor dit nieuwe werknemers oplevert”, zegt Laurentiu Baciu van Lapar. Vooral in het westen van Roemenië speelt het probleem. “We werken in de Roemeense landbouw veel met mensen die bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt”, aldus Baciu.

Personeel zelf opleiden
Van der Slikke beaamt het tekort aan goed personeel: “Het is belangrijk mensen aan je bedrijf te binden. Hier heerst een cultuur dat ze voor een tientje meer overstappen naar een ander bedrijf. Je moet ze zelf opleiden want geschoolde werknemers zijn schaars. Tegen de grote steden aan is nog voldoende arbeid te vinden. Op het platteland is dat lastiger. Veel jongeren zijn naar West-Europa getrokken. Juist de vakbekwame mensen zijn geëmigreerd. Werkeloosheid kom je bijna niet tegen. De overheidsteun is slechts zeer beperkt, waardoor iedereen blijft werken. Nederland wordt vaak verweten dat werkelozen het te goed hebben, maar het systeem hier is ook niet altijd goed. Je werkt bijvoorbeeld diefstal in de hand.

Aziatisch personeel
Om bedrijven toch draaiende te houden proberen de Roemenen op hun beurt weer mensen uit Azië te trekken. “We proberen personeel uit Indonesië, Pakistan en de Filippijnen hierheen te halen”, zegt Baciu. Er zijn Roemeense veehouderijbedrijven die met Aziatisch personeel werken. Ook zijn er boeren die personeel uit andere EU landen halen. Die zijn juist overgekwalificeerd waardoor de salarissen op een te hoog niveau liggen. Een alternatief is het inhuren van loonwerkers uit Hongarije om al het werk uit te voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Roemeentje 19 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10875232/in-roemenie-liggen-veel-kansen-voor-de-landbouw][/url]
al die Roemenen zitten hier in West Europa om te werken in de land- en tuinbouw. ;p
Laure 28 Januari 2018
Eerlijk gezegd, het uitlenen van geld op het internet, ik had niet langer het vertrouwen in deze mensen. Vreemd, op een dag stuitte ik op een aankondiging van klaar voor een dame en ik wilde zien of het waar was. Groot was mijn verrassing. Ik kreeg een lening in 48 uur tegen een tarief van 2%. Serieus, ik heb het geld klaar op mijn bankrekening en het was een grote vreugde in mijn kleine familie. U kunt hetzelfde doen, en ik verzeker u dat u niet teleurgesteld zult zijn, geloof me. Zodat je die in nood zijn als ik je kan schrijven naar hem en leg hem uw situatie kunt u per e-mail : lysemarie3@gmail.com
slabbekoorn 17 Augustus 2018
Daar kun je rustig grond kopen, er is veel toekomstperspectief in grote steden. De mensen zijn vriendelijk, de wegen redelijk goed en er is veel ontwikkeling en een zeer sterke stijging van de prijs van onroerend goed op dit moment
Groninger 17 Augustus 2018
En voor de vrijgezelle ondernemers is er ook genoeg perspectief!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden