Shutterstock

Nieuws Grondprijs

Hoe sterk bepaalt toeslagrecht de grondprijs?

17 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

In de gebieden waar landbouwgrond voor de akkerbouw kan worden gebruikt, hebben de betalingsrechten weinig effect op de (pacht)prijs van landbouwgrond. In 2019 is de waarde van 1 betalingsrecht vastgesteld op €262,91 per hectare.

"Wanneer je grond kunt verhuren voor de pootaardappelteelt, worden er duizenden euro's per hectare betaald. Echter, er zijn ook regio's waar de betalingsrechten wel degelijk een belangrijke factor zijn bij de bepaling van de waarde van de (pacht)grond. Het is sterk van de regio afhankelijk", aldus Hans Peters, de voorzitter van de sectie Landelijk en Agrarisch Vastgoed bij VBO Makelaar.

Politieke onderhandelingen
Het bedrag van de betalingsrechten staat ook voor volgend jaar vast, met mogelijk wat kleine aanpassingen vanwege de modulatiekorting. Wat er in 2020 gebeurt, is op dit moment een belangrijk onderwerp van politieke onderhandelingen in de Europese Unie en de Tweede Kamer. Echter, het onderhandelingsproces loopt vertraging op, liet minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) deze week weten.

William Moorlach, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid (PvdA), stelde tijdens het debat over het toekomstige Europese landbouwbeleid dat de betalingsrechten de grondprijs opdrijven. Hij vindt dan ook dat de rechten moeten worden afgeschaft. Schouten deelt de mening dat deze voor een prijsopdrijvend effect zorgen.

Waarde gaat dalen
In de Kamerbrief die minister Schouten woensdag 8 mei verstuurde over het Nationaal Strategisch Plan (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2021 tot 2027) schrijft ze: "De conclusie is dat deze basispremie onvermijdelijk omlaag moet, ten opzichte van de huidige hectarepremie van circa €380 per hectare (inclusief de vergroeningspremie). Het is echter mijn idee om dat stapsgewijs te doen en te zorgen dat boeren ook aan het einde van de periode aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid blijven deelnemen."

Er zal hierdoor ook een verschuiving van de budgetten plaatsvinden: van betalingsrechten richting ecoregelingen. Ondanks de verschuiving vanaf 2021, is afgelopen maanden nog steeds gehandeld in betalingsrechten. Er zijn immers nog steeds agrarische bedrijven die wel grond hebben, maar geen betalingsrechten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden