Shutterstock

Nieuws Grond

Grond huren of kopen: waar moet je op letten?

13 Augustus 2019 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Boeren moeten diverse factoren afwegen voordat ze beslissen of ze landbouwgrond gaan huren of gaan kopen. Daarom heeft de regering van de provincie Manitoba (Canada) speciaal voor ondernemers een informatiesheet opgesteld met de belangrijkste punten.

Volgens de Canadese overheid is het onder meer belangrijk dat agrarisch ondernemers de afwegingen maken in samenwerking met (een team van) adviseurs. Daarnaast moet er een goede relatie opgebouwd worden met de verhuurder of verkoper. Hieronder de 5 belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

1. Houd rekening met grondstoffenprijzen
Allereerst moeten de agrarisch ondernemers rekening houden met de grondstoffenprijzen, de gewasopbrengsten en in hoeverre de aankoop de solvabiliteit en schuldmarges kan beïnvloeden. Wanneer een hypotheek het bedrijfskapitaal onder druk zet en de verwachte winst de kosten niet kan dekken, dan is het uiteraard niet handig om te kopen. Het is volgens de Canadese overheid belangrijker om comfortabel af te kunnen lossen en daarnaast moet de cashflow in stand worden gehouden.

2. Voor- en nadelen afwegen
Ook moeten de voor- en nadelen tussen huren en kopen van grond goed worden afgewogen. Wanneer je besluit de grond aan te kopen, dan kan er eigen vermogen worden opgebouwd. Echter, het kopen van grond heeft 2 grote nadelen: de vermogenswinstbelasting en de kosten voor de lening om de grond aan te kopen (bijvoorbeeld de rente en eventuele juridische kosten).

Daarom wordt huren vaak als een goedkopere route gezien, omdat het de boeren flexibiliteit biedt om te investeren in apparatuur, vee of gewassen. Met name onder de jonge of nieuwe boeren is huren een aantrekkelijke optie. Echter, ook huren heeft zijn nadelen. Sommige verhuurders willen namelijk geen overeenkomst voor de langere termijn aangaan, waardoor de boer niet kan profiteren van eventuele investeringen.

3. Goede relatie opbouwen
Met name bij huren wordt het als belangrijk gezien dat de relatie tussen de huurder en de verhuurder goed is. Het is volgens de overheid daarbij belangrijk dat beide partijen een gemeenschappelijke visie hebben voor het stuk grond/het bedrijf. Dit sluit ook aan op punt 2, want alleen met een goede relatie is het mogelijk om optimaal te kunnen profiteren van gedane investeringen.

4. Advies inwinnen
Het kopen/huren van grond is een behoorlijke investering, waardoor het verstandig is dat ondernemers onafhankelijk advies inwinnen voordat zij deze beslissing nemen; dat kan onder andere via een accountant of een consultant. Samen met deze adviseur kan dan gekeken worden naar de huidige kasstroom en de gevolgen van het huren of kopen van grond. De vragen die beantwoord kunnen worden, zijn bijvoorbeeld: hoe gaat onze kasstroom er uitzien, of hoe kunnen we anticiperen op de verwachten kosten en opbrengsten?

5. Ken je cijfers
Ten slotte moet worden berekend op welke manier het kopen/huren van landbouwgrond de activiteiten op het bedrijf beïnvloedt. De winstmarges op akkerbouwgewassen kunnen vrij klein zijn, wat betekent dat de kosten meteen verwerkt moeten worden in de productiekosten. Immers, anders is de cashflow op het bedrijf onvoldoende. Het is dus belangrijk om de cijfers van je bedrijf te kennen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Westbrabander 13 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10883618/grond-huren-of-kopen-waar-moet-je-op-letten]Grond huren of kopen: waar moet je op letten?[/url]
Als je alles meeweegt in je beslissing dan weet je bijna zeker dat je niet aan grond komt.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden