Shutterstock

Nieuws Grond

Verpachters gaan meer eisen stellen

23 Januari 2020 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Verpachters gaan meer eisen stellen aan de pachter. Het gaat daarbij om eisen met betrekking tot duurzaamheid of bijvoorbeeld een biologisch certificaat. Dat bleek op de BioBeurs in Zwolle.

Als voorbeeld van een verpachter die actief werkt aan duurzamer grondgebruik werd de stichting IJssellandschap genoemd. “Onze stichting beheert ongeveer 3.500 hectare grond. We werken actief aan verduurzaming. Dat kan door te kiezen voor bepaalde boeren, maar ook door boeren die al bij ons pachten te helpen een slag te maken”, zegt Machtelijn Tempelman, rentmeester bij de stichting.

“Een boer die wil verduurzamen kan bij ons korting op de pachtprijs krijgen. Bijvoorbeeld als hij akkerranden aanlegt”, aldus Tempelman. “Het is echter niet zo dat alle verpachters zulke cadeautjes geven”, stelt Maria van Boxtel van plattelandsadviesbureau Land&Co.

Biologisch verplichten
Van Boxtel signaleert dat verpachters steeds meer nadenken over hoe pacht kan bijdragen aan verduurzaming. “Je ziet dat er nagedacht wordt over vormen waarin de pachter biologisch moet boeren, of dat bepaalde gewassen uitgesloten worden. Dat is legaal, want biologisch is een wettelijk geregeld keurmerk en daar kan naar verwezen worden in pachtcontracten.”

Tijdens de workshop op de Biobeurs werd gesuggereerd dat er een speciaal biologisch pachtcontract zou moeten komen. De meningen daarover verschillen. “Schiet je jezelf dan niet in de voet, omdat biologische boeren soms meer kunnen betalen dan hun gangbare collega’s?”

Nieuw pachtbeleid
Landgoed Vilsteren hanteert een pachtvorm die volgens Van Boxtel wel eens als voorbeeld voor de nieuwe pachtvorm in het pachtbeleid van minister Schouten kan dienen. Op dit landgoed wordenpachtcontracten gehanteerd voor de middellange termijn, ongeveer 15 jaar. Het is gebaseerd op een puntensysteem, waarbij waarden aan duurzaamheid worden toegekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
piet 23 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10885561/verpachters-gaan-meer-eisen-stellen]Verpachters gaan meer eisen stellen[/url]
biologische landbouw is slaven werk. Biologische boeren hebben tientallen Poolse of Romeinse arbeiders in dienst, omdat geen enkele Nederlander dit zware en handmatige werk wil doen! Verpachters moeten het werk zelf doen, en dan zullen we kijken of ze nog steeds dezelfde vereisten hebben voor hun huurders ! Biologische landbouw is een utopie! Geen winstgevendheid en zoveel vervuiling als conventionele landbouw. Misschien vergeten ze kuper ?
Peer 23 Januari 2020
Om van deze overspannen acties weg te blijven, is er maar één oplossing; boerenland in boerenhand!
Abonnee
zeeuw 23 Januari 2020
insectenmoord met die branders
insecticiden zijn tenminste nog selectief
aker 23 Januari 2020
mijn buur was een biologische boer, maar nu is hij failliet…..Begrijp wie wil
???!!! 23 Januari 2020
aker, poging:

alle insecten gedood met brander=> geen goede insecten over=> plaag=> toch de spuit gepakt=> op heterdaad betrapt door SKAL=> toch certificaat behouden=> geen oogst (want plaag) => geen inkomsten=> boze polen=> inderdaad, failliet
Abonnee
Challenger 24 Januari 2020
Ach en wee, hun groene lobbyclubje zet al in op 9% extra ondersteuning van de staat, naast alle andere graai voordeeltjes.
Op Linkdin zag ik de Rabo specialist al helemaal voorop gaan in het ophemelen van de boeren transitie.
Zullen de hardwerkende klanten blij mee zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden