Shutterstock

Analyse Grondmarkt

Corona- en zomerrust op grondmarkt

3 Juni 2020 - Erik Colenbrander

De grondmarkt is in rustiger vaarwater terecht gekomen, nu de corona maatregelen zijn versoepeld en de ergste productprijsdalingen verleden tijd lijken te zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste weken van de ‘intelligente lockdown’ was er heel veel onzekerheid en werd links en rechts ook de rentevoet tussentijds verhoogd bij lopende financieringsaanvragen, weet agrarisch makelaar Hans Peters. Hij is voorzitter van de VBO makelaars sectie die actief is in de agrarische sector.

Corona emoties
Op de woningmarkt dreigde een zelfde scenario als tijdens de financiële crisis. Maar al snel werd duidelijk dat de banken zich anders opstelden dan destijds en bovendien zorgde de overheid met een omvangrijk steunpakket voor rust op de onroerend goed markt door massale inkomensval te voorkomen met snelle betaling van uitkeringen. Hieraan werden minder eisen aan gesteld dan voorheen.  

Bezichtiging van woningen en agrarische bedrijven is altijd mogelijk gebleven, vertelt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM vakgroep van agrarische makelaars. Uiteraard wel met inachtneming van de RIVM richtlijnen.

Rentevoet lopende financieringsaanvragen tussentijds verhoogd

 

Soortgelijke emoties als in de woningbouw speelden ook op de agrarische grondmarkt. Aan de ene kant staat het matige rendement van de landbouw, als gevolg van de coronaperikelen, onder druk. Hierdoor zijn de mogelijkheden om te kopen minder groot, al blijft er onverminderd veel vraag. Dat is mede te danken aan investeerders die in landbouwgrond een waardevaste belegging zien, meldt VSO makelaars op haar website.

Langzamerhand wordt duidelijk dat de melkprijs waarschijnlijk niet veel dieper gaat zakken en de akkerbouw na lang wachten eindelijk zekerheid heeft over de vergoedingen voor waardeloos geworden fritesaardappelen. De rust keert terug.

Traditioneel gebeurt er sowieso niet zo veel op de agrarische grondmarkt in het tweede en derde kwartaal van het jaar. Er zijn dan ook geen duidelijke signalen dat de grondprijs is gezakt na 50 dagen ‘intelligente lockdown’, van Pasen tot Pinksteren. Prijshoudend lijkt een betere typering, mits het coronavirus niet weer opleeft.

Droogtegevoelige grond minder waard?
Ondanks alle turbulentie in de wereld ligt de grondmarkt er dus redelijk vast bij. Mocht het groeiseizoen voor het derde jaar op rij veel te droog verlopen, dan is het wel denkbaar dat er een schifting gaat plaats vinden in droogtegevoeligheid van gronden. Als er dan geen beregeningsmogelijkheden zijn, zal de belangstelling voor zand-en veengronden die droogtegevoelig blijken te zijn minder worden, denken de agrarische makelaars Hans Peters en Ard Klijsen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden