Eigen foto

Nieuws Grondmarkt

Pacht omlaag, maar niet in Flevoland en Zuidwesten

4 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

De hoogst toelaatbare pachtprijzen voor 2020, die op 1 juli van kracht worden, vallen voor het overgrote deel van Nederland lager uit dan het huidige lopende jaar. Alleen in Flevoland en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied stijgen de pachtnormen relatief fors. 

Dit kondigt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer over de pachtnormen voor 2020. Deze hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akker- en grasland worden jaarlijks samengesteld door Wageningen Economisch Research. In 12 van de 14 pachtprijsgebieden vallen de normen lager uit dan over het jaar 2019.

In de Veenkoloniën en het Oldambt daalt de pachtprijs procentueel het hardst: met 22%. Ook het Waterland en de Droogmakerijen (-21%), het Centraal Veehouderijgebied (-18%), het Noordelijk weidegebied (-17%) en het Zuidelijk weidegebied (-16%) dalen relatief stevig in prijs.

Hoogste pachtnorm
Anders is dat voor Flevoland, dat volgens de indeling van de pachtregio's nog IJsselmeerpolders wordt genoemd, en het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied. Hieronder vallen grofweg gezien Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. In de IJsselmeerpolders, die toch al veruit de hoogste pachtnorm heeft in Nederland, stijgt de hoogst toelaatbare pachtprijs met nog eens 12%. In het Zuidwestelijk akkerbouwgebied stijgt de pachtnorm met 20%. 

De pachtnormen worden berekend uit de agrarische inkomens in de melkveehouderij en de akkerbouw over een periode van 5 jaar. In deze zogeheten grondbeloning op basis van het 5-jarig gemiddelde valt bij de melkveehouderij een goed inkomensjaar (2013) weg en komt er een matig inkomensjaar (2018) voor in de plaats. In de akkerbouw verdwijnt een gemiddeld inkomensjaar en komt er met 2018 (gekenmerkt door de langdurige droge periode) een inkomensjaar bij die ruim boven het gemiddelde ligt.

De lagere gemiddelde grondbeloning in de melkveehouderij en de gemiddeld iets hogere grondbeloning in de akkerbouw, leiden volgens minister Schouten tot een lagere gemiddelde grondbeloning op landelijk niveau.

Pachtnormen 2020

Bron: Wageningen Economic Research

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden