Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Landbouwgrond voor half miljoen blijkt een koopje

26 April 2021 - Niels van der Boom - 4 reacties

Voor de komst van een datacentrum in Zeewolde is dit voorjaar 80 hectare grond aangekocht. Daar is een prijs van een half miljoen per hectare voor betaald. Ongekend hoog voor landbouwbegrippen, maar in de industriële wereld een koopje. Nog eens 80 hectare wacht op de koper.

Regiokrant De Stentor kwam achter de exorbitante grondtransacties door bij het Kadaster gegevens op te vragen. Daarnaast heeft het papieren in handen die afkomstig zijn van de Gemeente Zeewolde. Hieruit blijkt dat de gemeente in korte tijd een behoorlijk areaal landbouwgrond heeft opgekocht en direct doorverkocht aan een onbekend tussenpersoon. Welke Amerikaanse firma achter het toekomstig datacenter zit, blijft nog altijd in nevelen gehuld.

Gevoelig
De komst van het datacenter in Zeewolde, tegen industrieterrein Trekkersveld aan, ligt op z'n zachtst gezegd gevoelig. Zeker nadat meer bekend werd over het wel en wee van zo'n dataknooppunt in de Wieringermeer. De gemeente blijft achter de plannen staan en zegt overal een oplossing voor te hebben. Er zijn 160 zienswijzen ingediend tegen het ontwerp-bestemmingsplan. Ook zijn er honderden vragen gesteld. Inwoners van de gemeente hebben een stichting opgericht die zich verzet tegen de komst van het datacenter.

Voor gebouwd kan worden, is 166 hectare grond nodig, die nu nog allemaal landbouwgrond is. Een deel daarvan is in eigendom van agrarisch ondernemers. Een ander deel is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf omdat het pachtgrond betreft. De helft van de benodigde oppervlakte heeft het Amerikaanse bedrijf inmiddels in handen. Deze maand is 80 hectare van eigenaar gewisseld, zo tonen gegevens aan die De Stentor aan het licht bracht.

Drie transacties
Het gaat om 3 transacties van 22, 24 en 34 hectare, zo tonen de Kadaster-gegevens. Hiervoor is steeds €500.000 per hectare betaald. De gemeente Zeewolde kocht de grond van de boeren en direct werd deze voorverkocht aan het bedrijf Polder Networks in Breda. Zij handelen de transacties af voor het Amerikaanse bedrijf dat er het datacenter wil bouwen. De gemeente kocht nog eens 35 hectare dat in eigen bezit blijft. Deze grond is deels bestemd voor uitbreiding van het bedrijventerrein Trekkersveld. Hiervoor werd €115 per vierkante meter betaald.

Een woordvoerder van de gemeente laat aan de krant weten dat 1 van de agrarisch ondernemers aanklopte om zijn grond te verkopen. Omdat de gemeente voorkeursrecht had, werd snel gehandeld en de grond aangekocht. Een half miljoen per hectare is voor agrarische begrippen een gigantisch bedrag, maar zet je dat af tegen de basistarieven die de overheid hanteert, dan ligt dat anders. Voor 2021 staan de prijzen op €160 en €180, afhankelijk van of het een zichtlocatie is. Voor huizenbouw ligt die prijs nog veel hoger. Tot wel €750 per vierkante meter.

Eigenaar onbekend
Voor wie het datacenter in Zeewolde gebouwd wordt, is nog steeds niet duidelijk. Alleen dat het een Amerikaans bedrijf is. De gemeente laat ook niets los. In het geruchtencircuit wordt de naam van Facebook genoemd, maar ook Apple. In 2028 moeten 5 grote grote rechthoekige hallen van 500 meter lang en 20 meter hoogte langs de Knardijk staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Ranonkel 26 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10891972/landbouwgrond-voor-half-miljoen-blijkt-een-koopje]Landbouwgrond voor half miljoen blijkt een koopje[/url]
€ 115 per meter bij Trekkersveld is zelfs 1,15 miljoen per hectare Niels.
Echt waar??
Abonnee
pruikenmaker 26 April 2021
De wijkers zijn de blijvers.
Abonnee
ldj 26 April 2021
Inderdaad koopje, gemeente had er best een paar ton/ha tussen kunnen houden. Wethouder en enkele mensen rond hem vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. Rest van de gemeente en haar inwoners blijven met de gebakken peren zitten.
hendrik smit 26 April 2021
Dan zullen de verkopers van een half miljoen zich ook wel "genaaid"voelen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden