Shutterstock

Nieuws Grond

Minder dan helft van de grond gekocht door boeren

26 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Boeren blijven een belangrijke speler op de agrarische grondmarkt, maar hun belang laat wel een dalende trend zien. Dat blijkt uit de themabijlage bij het kwartaalbericht agrarische grondmarkt die het Kadaster vandaag publiceerde. Verder laat het Kadaster zien dat de gemiddelde grondprijs in het tweede kwartaal van 2023 is gedaald.

Het Kadaster en Wageningen Economic Research hebben onder de loep genomen welke partijen in de periode 2012-2022 actief waren als kopers van agrarische grond. In deze periode is jaarlijks tussen de 30.000 en 38.000 hectare verhandeld en gemiddeld zijn boeren de grootste groep kopers. Het aandeel van agrarische ondernemers in de grondhandel neemt wel af. In de jaren 2012-2015 waren boeren goed voor 59% in de grondmobiliteit en dat daalde naar 2019-2022 naar 49%. In absolute getallen is dat een daling van 19.900 hectare naar 15.900 hectare.

De groeide groep kopers van niet-boeren is een bont gezelschap. Ongeveer een kwart is gekocht door beleggers, natuurorganisaties, overheden en andere investeerders. Grond als belegging is daarbij met 9% de grootste groep volgens de onderzoekers. Het andere kwart is gekocht door kopers die niet aan een specifiek segment kunnen worden toegewezen. Veruit het grootste deel namelijk 81% betreft particuliere kopers. Het gaat dan om 45.600 particulieren waarvan het overgrote deel minder dan 10 hectare kocht. De overige 19% in het segment onbekend bestaat uit diverse rechtspersonen.

Grondprijs gedaald in tweede kwartaal
De landelijke gemiddelde grondprijs komt in het tweede kwartaal van 2023 uit op €73.600 per hectare. Dat is een daling van 7,3% vergeleken met een kwartaal eerder. Bouwland liet de grootste daling zien namelijk 8% en komt daarmee voor het tweede kwartaal van dit jaar uit op €84.500 per hectare. Graslande zakte met 1,2% naar €68.000 per hectare. In Flevoland is de gemiddelde grondprijs veruit het hoogst in Nederland met een gemiddelde prijs van €161.900 per hectare. De laagste gemiddelde grondprijs vinden we in Friesland met €60.700 per hectare.

Bron: Kadaster
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Zeewind 26 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905254/minder-dan-helft-van-de-grond-gekocht-door-boeren]Minder dan helft van de grond gekocht door boeren[/url]
Alle landbouworganisaties zouden kunnen participeren in een Coöp Grondbank. Hiervoor aandelen aanbieden of grondcertificaten van 1000 m2 voor particuliere beleggers, groot certifcaat grondaandelen van 10.000m2 voor landbouwondernemers, toeleverende bedrijven, afnemende bedrijven, spaarregeling supermarkten enz enz. Hiermme de macht naar de sector over de grondmarkt veilig stellen. De schaarste aan grond zal groot blijven dus de prijs vast. Pensioenfondsen zullen interesse hebben! Houd de overheden op afstand! Last ze betalennaar waarde!
Claas 27 Juli 2023
De onbekende groep kan uit kinderen van stoppende boeren bestaan. Die grond is misschien via toenemende verhuur of verpachtingscijfers zichtbaar.
Abonnee
zuidwest 27 Juli 2023
Hier in West Brabant gaat de grondprijs al richting 90.000 voor mooie vierkante percelen
Abonnee
Zeewind 27 Juli 2023
Toch erg nieuwsgierig welke bedrijven - misschien wel de accountants/bedrijfsadvies bureaus - en onze grote Coöperaties die willen instappen in de nieuwe Grondbank voor de sector. Wees de Projectontwikkelaars een stap voor. Wie durft? Rendement is zeker of Poetin wint of verliest graan en zuivel moet er komen en daar is grond voor nodig!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden