Shutterstock

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

29 Augustus 2023 - Niels van der Boom

In België is de prijs van een hectare agrarische grond in vijf jaar tijd met bijna een kwart toegenomen. Het stijgen van de prijzen is de laatste tijd wel afgenomen. In sommige provincies wordt agrarische grond inmiddels weer iets goedkoper. Dat meldt Fednot, de brancheorganisatie van notarissen, op basis van data tot halverwege dit jaar.

In de eerste zes maanden van 2023 is de gemiddelde prijs van een hectare Belgische landbouwgrond met 0,5% toegenomen tot €53.193, meldt Fednot. De inflatie van 7,7% wordt in die berekening niet meegenomen. Ook in de eerste helft van 2022 bedroeg de prijsstijging een halve procent. Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, merkt op dat de onzekerheid binnen de landbouwsector toeneemt. Daardoor koelt de grondmarkt licht af.

Kwart duurder
Verleng je de scope naar een periode van vijf jaar, dan is een heel ander beeld zichtbaar. In die tijd werd landbouwgrond bijna een kwart (23,1%) duurder. Afgezet tegen het inflatiecijfer over die periode bedraagt de stijging een iets mildere 7,5%. Vlaamse grond is iets meer in waarde gestegen dan die in Wallonië. Opvallend is wel het grote prijsverschil aan beide kanten van de taalgrens. In Vlaanderen steeg de grondmarkt dit jaar met 1,5% tot €63.105, terwijl de gemiddelde grondprijs in Wallonië uitkomt op €37.000. Daar daalde het prijsniveau juist met 1,4%. Een prijsverschil van ruim €26.000 tussen de twee Belgische deelstaten, dat was vijf jaar geleden nog zo'n €6.000 minder.

Dure provincies
Die kloof in het prijsniveau is wel te verklaren, wanneer je kijkt naar de provinciale opsplitsing. In Antwerpen en West-Vlaanderen wordt behoorlijk meer betaalt voor landbouwgrond dan in minder dichtbevolkte gebieden. Die laatste provincie is met €77.318 dan ook lijstaanvoerder als het gaat om hoogste grondprijzen. In Wallonië betaal je in de provincie Luik het meeste: €35.000. In Namen en Waals-Brabant daalde de prijzen juist. Dat geldt overigens ook voor Antwerpen en dat is bijzonder te noemen. Volgens de notarissen betreft het ook een correctie, gelet op de forse waardestijging van 13% vorig jaar.

Ook het verschil met Nederland is groot te noemen. De prijs van Belgische landbouwgrond ligt 27% lager dan bij ons, vergeleken met de laatste cijfers van het Kadaster. Ook opvallend is grootte van de kavels. Gemiddeld was een perceel landbouwgrond bij onze zuiderburen 1,1 hectare groot. Zelfs in Wallonië ligt het gemiddelde op slechts 1,3 hectare. In Vlaams-Brabant en Limburg zijn de percelen gemiddeld slechts een halve hectare of iets meer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden