timallenphoto / Shutterstock.com

Achtergrond Grondmarkt

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

10 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Een grote vraag stuwt de prijs van landbouwgrond verder op. In de eerste helft van 2023 is de gemiddelde prijs voor bouwland met 10,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, schrijft de makelaarsvereniging NVM in een halfjaarapport over de agrarische grondmarkt. Toch is het niet allemaal goud dat er blinkt. Hoge rentetarieven en strenge eisen van banken gaan niet aan de agrarische grondmarkt voorbij.

De gemiddelde grondprijs in de eerste helft van dit jaar komt uit op €76.000 per hectare. De grondprijs is daarmee 4,3% gestegen ten opzichte van 2022. De gemiddelde prijs voor bouwland komt uit op €89.300 per hectare en voor grasland op €68.300 per hectare, zo heeft de NVM berekend. Prijzen voor bouwland stijgen harder dan voor grasland. In de Flevoland vinden we de duurste gronden, met een gemiddelde prijs die boven de €100.000 per hectare uitkomt.

Stijgende kosten
In de eerste helft zijn er 32 melkveebedrijven verkocht. De gemiddelde verkoopprijs daalde iets ten opzichte van 2022 naar circa €3 miljoen. De vooruitzichten van de markt voor melkveebedrijven noemt de NVM somber. Veel bedrijven hebben het label piekbelaster opgeplakt gekregen. Zij worden geconfronteerd met hogere kosten door veranderingen in hun bedrijfsvoering. Ook gestegen rentepercentages en strengere eisen van banken drijven de kosten voor (her)financiering op. De opbrengsten in de veehouderij staan onder druk door gedaalde zuivelprijzen. De NVM verwacht dat door deze factoren meer ondernemers stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. In Nederland of daar buiten.

De makelaarsvereniging verwacht dat de impasse op de markt voor varkensbedrijven de komende tijd kan worden doorbroken. De voorwaarden voor de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties zijn bekend. Dat betekent eindelijk duidelijkheid. Varkenshouders die overwegen te stoppen kunnen deelnemen aan de regeling of hun bedrijf op de vrije markt te koop aanbieden. De NVM verwacht dan ook dat de komende tijd meer varkensbedrijven te koop worden gezet. In de eerste zes maanden van 2023 zijn zes varkensbedrijven verkocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Tom 10 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906296/hoge-rente-werpt-schaduw-over-agrarisch-vastgoed]Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed[/url]
En wat is vandaag het rente % voor een lening?
Abonnee
huug 10 Oktober 2023
4,40 procent bij lening 5,5 miljoen euro per jaar
teler 10 Oktober 2023
5,5 miljoen lenen?????koekkoek
ben blij dat ik mijn eigen baas ben en mij zelf kan bedruipen
max 40.000 bij de bank int krijt is voor mij de max .heb graag zelf het stuur vast!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden