Grote vraag naar land

Amerikaanse grondprijs schiet omhoog

27 December 2010
De prijzen van landbouwgrond in de Verenigde Staten rijzen de pan uit. Door hogere grondstofprijzen en een grote vraag naar land zijn de oorzaak van de alsmaar stijgende prijzen. Voor jonge en beginnende boeren is het niet eenvoudig om zich ergens te vestigen, maar landeigenaren zijn er blij mee, dat blijkt uit een rapport van de Federal Reserve Bank.
 
Dit jaar gingen in heel het land de grondprijzen omhoog, maar de grootste prijsstijging was te zien in Iowa. In deze staat werd dit jaar 13 procent meer betaald voor een stuk land in vergelijking met 2009. Ook in Minnesota en Wisconsin stegen de prijzen respectievelijk met 12 en 11 procent, blijkt uit cijfers van de bank.
 
‘Het grootste deel van de prijsstijging wordt veroorzaakt door de hogere prijzen van agrarische producten. Toen in juni de berichten naar buiten kwamen dat Rusland te maken kreeg met extreme droogte en daardoor slechte oogsten begonnen de twijfels over de mondiale voorraden. Hierdoor stegen de grondstofprijzen voor ondermeer graan en sojabonen en daarmee ook de prijs van een stuk grond’, aldus Jason Henderson, econoom van de Federal Reserve bank.
 
In de staten Nebraska, Kansas en Missouri steeg de grondprijs gemiddeld met 9,5 procent. Illinois, Indiana, North Dakota en South Dakota kwamen uit op een grondprijs die 8 tot 11 procent hoger lag dan vorig jaar. In Taxas en Oklahoma steeg de grondprijs minder met respectievelijk 2,8 en 1,5 procent.
 
Naast stijgende prijzen is ook een grote vraag naar grond de reden dat er meer betaald moet worden voor een stuk land. ‘We zien steeds vaker dat mensen van buiten de agrarische sector investeren in grond als belegging.’ Toch blijft het merendeel van de kopers bestaan uit boeren, volgens de American Bankers Association staat de aankoop van land bovenaan het prioriteitenlijstje van de boer, gevolgd door de aanschaf van machines.

 Bron: AP

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief