Afrikaanse varkenspest en corona dagen varkensmarkt uit

Shutterstock
Varkens & Voer

Marktdossier Oktober 2020

De varkensmarkt zit al wekenlang in zwaar vaarwater, net als de biggenmarkt. Door Afrikaanse varkenspest en corona loopt de afzet spaak, waardoor het aanbod torenhoog is. Daardoor loopt de vleesafzet in Europa stroef door de afgekondigde (semi) lockdowns. In dit marktdossier kunt u de belangrijkste artikelen van de afgelopen maand teruglezen. 

30 Oktober 2020

Varkens

Weinig vrolijkheid op varkensmarkt te bespeuren

30 Oktober 2020

Varkensslachtingen

Slachtcijfers varkens in september bovengemiddeld

In vergelijking met het 5-jarig gemiddelde zijn er bovengemiddeld veel varkens geslacht afgelopen september. De dieren zijn daarbij nog altijd relatief zwaar, terwijl het vleespercentage juist laag is. Hoe komen deze ontwikkelingen tot stand?
30 Oktober 2020

Rente

Banken werken aan financieel kerstcadeau

Het economisch herstel dat in het derde kwartaal krachtig van de grond kwam, heeft door het tweede coronagolf en lockdown-achtige maatregelen in heel Europa de wind van voren gekregen. Dit zegt Christine Lagarde, president van de ECB. Volgens haar is de dienstensector overduidelijk aan het vertragen. En dat is een belangrijke opmerking. 
29 Oktober 2020

Varkens

Varkensvleesexport Spanje richting China verdubbelt

Spanje heeft over de eerste helft van 2020 fors meer varkensvlees naar China geëxporteerd, zo blijkt uit de cijfers van de Spaanse nationale varkensfokkerijvereniging Anprogapor. Ook voor het tweede halfjaar zijn de vooruitzichten positief.
28 Oktober 2020

Liquiditeitsmonitor

Zeugenhouder verliest snel terrein door corona en AVP

De liquiditeit van Nederlandse varkensbedrijven is in het derde kwartaal van 2020 gedaald, zo blijkt uit de liquiditeitsmonitor van Abn Amro. De daling zit hem vooral in de positie van zeugenhouders en is te wijten aan de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest.
27 Oktober 2020

Varkens

Klöckner zoekt oplossing voor varkensopstopping

Duitsland kampt met een steeds grotere varkensopstopping bij de slachthuizen. De Duitse minister van landbouw, Julia Klöckner, heeft naar verluidt hulp gezocht bij collega-minister Hubertus Heil om tot een oplossing te komen.
26 Oktober 2020

Varkens

DCA BestPigletPrice houdt stabiele notering vast

Van afnemende onzekerheid is op de biggenmarkt nog altijd geen sprake. Toch blijft er veel spanning in de markt als gevolg van de AVP-uitbraak. Een lichtpuntje is dat de DCA BestPigletPrice deze week wederom geen verdere verlaging in zet.
26 Oktober 2020

Varkens

Varkensproductie China zet grote stappen

Al geruime tijd is China bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel, nadat de Afrikaanse varkenspest (AVP) grootschalig toesloeg in het land. Inmiddels neemt het aantal varkens weer toe en is er over de eerste 3 kwartalen van 2020 een flinke groei gerealiseerd.
23 Oktober 2020

Rabobank

Onzekere varkensmarkt, China de grote influencer

Het zijn onzekere tijden op de mondiale varkensmarkt. Rabobank laat in de vierde kwartaalupdate over 2020 doorschemeren dat de aankomende maanden veelal uit onzekerheid bestaan.
21 Oktober 2020

Coronacrisis

400.000 slachtrijpe varkens in de wacht, aantal loopt op

Door de coronacrisis is de slachtcapaciteit in Duitsland fors gedaald. Volgens ISN, de belangenvereniging van Duitse varkenshouders, hangen er momenteel zo'n 400.000 varkens boven de markt en dit aantal loopt wekelijks op.
20 Oktober 2020

Varkens

Varkensvleesexport Brazilië blijft maar groeien

Brazilië heeft ook in het derde kwartaal van 2020 een toenemende export van varkensvlees weten te realiseren. Met een kleine binnenlands aanbod stijgt de varkensprijs in het land boven de Europese prijs uit.
19 Oktober 2020

Varkens

DCA BestPigletPrice stabiel in een stroeve markt

De biggenmarkt verkeert al enkele weken in zwaar weer en ook deze week verloopt de afzet stroef. De DCA BestPigletPrice blijft deze week stabiel in vergelijking met vorige week.
16 Oktober 2020

Varkens

Veel sjagrijn en stress op varkensmarkt

Het zeer grote aanbod van vleesvarkens in Europa maakt de afzetmogelijkheden beperkt. De situatie in Duitsland wordt met de dag spannender. En daar komen de aangescherpte coronamaatregelen nog eens bovenop.
12 Oktober 2020

Varkens

Geen verdere verlaging voor DCA BestPigletPrice

Na 4 verlagingen op rij blijft de DCA BestPigletPrice deze week onveranderd.
10 Oktober 2020

Varkens

DCA Beursprijs 2.0 blijft staan in moeizame markt

Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest dreigde er op de Europese vleesmarkt een overschot te ontstaan, maar door het oplaaiende coronavirus is het tegendeel momenteel het geval.
9 Oktober 2020

Varkens

Duitse 'schweinestau' wordt alsmaar langer

In Duitsland wordt al een tijdje over 'Schweinestau' gesproken. Deze humoristische beeldspraak is typerend voor het grote varkensaanbod in Duitsland. Tönnies spreekt inmiddels van een dramatische situatie.
8 Oktober 2020

Stikstofcrisis

Brandbrief over stikstof naar minister Schouten

Een groep van 9 agrarische belangenbehartigers heeft in een brandbrief nogmaals haar zorgen aan landbouwminister Carola Schouten geuit over haar huidige stikstofbeleid.
5 Oktober 2020

Varkens

Biggenmarkt is één brok negativiteit

De afzet van biggen gaat met extreem veel moeite gepaard. De exportvraag is totaal in elkaar gezakt.
2 Oktober 2020

Varkens

Aanbodsdruk en corona tekenen varkensmarkt

De varkensmarkt wordt geconfronteerd met een aanhoudend ruim aanbod, spanningen omtrent de opspelende tweede coronagolf en matte afzetmogelijkheden voor varkensvlees in Europa.