Sterk herstel legt fundament in akkerbouw

Shutterstock
Akkerbouw

Marktdossier Februari 2021

De markten voor aardappelen, uien, tarwe en peen hebben in februari allemaal een opleving laten zien. Deze beweging is soms weer gestabiliseerd, maar het fundament onder de prijsstijgingen is stevig. Dat biedt een stapsteen voor maart.

26 Februari 2021

Aardappelen

Vlokken leggen bodem van beton in aardappelmarkt

De stemming in de aardappelmarkt was in de tweede helft van de afgelopen week duidelijk wat rustiger. Na een periode van een stijging is er momenteel sprake van enige kentering.
26 Februari 2021

Aardappelen

Kostprijs aardappelen stijgt jaarlijks 3 procent

Aardappeltelers hebben in toenemende mate moeite met scheefgroei tussen de kostprijs van de fritesaardappelteelt en de geboden contractprijzen. Vooral in de voorbije 3 jaren zijn de prijzen voor veel inputs scherp gestegen. Een meevaller is er nauwelijks bij. Akkerbouworganisatie NAV zet jaarlijks de kostprijs op een rij. Welke zaken vallen op?
25 Februari 2021

Granen

Prijsgat nieuwe en oude tarwe blijft groeien

Nadat de Europese tarwenotering afgelopen week opnieuw flinke winst boekte werd woensdag 24 februari een nieuwe stap gezet. Een koers van €245,25 per ton is sinds februari 2013 niet meer vertoond. Ondertussen groeit het prijsgat tussen de nieuwe en oude oogst.
24 Februari 2021

Suiker

Zet de prijsstijging van suiker door?

De International Sugar Organisation (ISO) berekende dat er voor het suikerseizoen 2020/2021 een tekort zal zijn van 3,5 miljoen ton. Dat is circa 2% van de wereldwijde consumptie. De prijs van suiker is de afgelopen maanden gestegen. Zet de prijsstijging van suiker de komende tijd door?
24 Februari 2021

Aardappelen

Hoezo minder aardappelen verwerkt?

Ondanks de voortdurende coronamaatregelen blijft de fritesproductie opvallend goed doorlopen. Afgelopen januari zijn er in Nederland zelfs meer aardappelen verwerkt dan in januari 2020, voordat alle corona maatregelen in de westerse wereld van kracht werden. Het sentiment is lange tijd somber geweest. Tot december was de algehele teneur dat het dit jaar niets meer zou worden met de aardappelprijzen. Na de jaarwisseling lijkt de stemming omgeslagen en zijn de prijzen gestegen. Hoe valt dit te rijmen met de verhalen over de verwerkende industrie die slechts op beperkte capaciteit draait?
22 Februari 2021

Aardappelen

Britse telers eisen importverbod EU-pootgoed

Wanneer wij geen pootaardappelen kunnen exporteren, dan mogen EU-landen ook geen pootaardappelen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Zo denkt een club Schotse pootgoedtelers erover. Zij vragen de Britse landbouwminister George Eustice met een importverbod te komen voor komend seizoen, als de Europese grenzen niet worden geopend.
22 Februari 2021

Aardappelen

Wat doet Franse voorraad met areaalverwachting?

Terwijl de fysieke aardappelmarkt duidelijk een vraagmarkt is en de markt stijgt, blijft de voorraad Franse tafel- en fritesaardappelen ongekend hoog. Dat blijkt uit cijfers van telersorganisatie UNPT. Vooral de voorraad fritesaardappelen is fors hoger door een grote oogst en minder vraag tot begin dit jaar. Wat doet dat met het areaal?
19 Februari 2021

Kruijthoff & Van Vugt

'Akkerbouw wil aanpassen, maar heeft tijd nodig'

Hoe zien Kruijthoff en algemeen directeur Antoon van Vugt de ontwikkelingen bij de leden en in het werkgebied van de zuidwestelijke coöperatie? En wat is CZAV zelf van plan? “Er is een consolidatieslag in de toeleverantie op til.”
19 Februari 2021

Aardappelen

Wat moet de contractprijs aardappelen in 2023 zijn?

Een aantal aardappelverwerkers gaat dit seizoen de boer op met meerjarige vasteprijscontracten, waarbij telers voor 2 of 3 jaar hun prijs vast kunnen leggen. Dit betekent dat tegen het prijsniveau van 2020 de komende jaren geleverd kan worden. Maar, is die prijs representatief voor oogstjaar 2023? Boerenbusiness zocht het uit.
2 Februari 2021

Aardappelen

Nedato: 'Zonder vrije markt geen prijsstijging'

De aardappelsector is uit zijn dieptepunt gekropen. Er is vraag naar aardappelen, wat de prijzen weerspiegelen. Ook over de afzet van tafelaardappelen en frites kan met enig positivisme worden gesproken. Aardappelbedrijf Nedato probeert zich zo goed mogelijk op het komend seizoen voor te bereiden. Daarvoor is wel een transparante en reële notering vereist, zo stelt directeur Wim van de Ree.