Zuivelmarkt heeft voorlopig hoogtepunt bereikt

Shutterstock
Melk & Voer

Marktdossier Maart 2021

De zuivelmarkt heeft goed geprofiteerd van de aanloop naar Pasen. Inmiddels is de vraag weer wat gestabiliseerd en lijkt het hoogtepunt voor de zuivelnoteringen voorlopig bereikt. De melkprijzen vinden inmiddels de weg naar boven en een verlaging voor de komende weken ligt niet in de lijn der verwachting.

29 Maart 2021

Melk

Garantieprijs RFC voor april stijgt

FrieslandCampina zet de stijgende lijn door en verhoogt de melkprijs voor april. Waar er vorige maand sprake was van een voorzichtiger plusje, wordt er dit keer een flinke schep bovenop de melkprijs gedaan.
25 Maart 2021

Melk

Paaspiek op de zuivelmarkt is voorbij, vet levert in

De heropening van de horeca blijft helaas nog even uit. Tegelijkertijd zijn de paasinkopen zo goed als afgerond en zuivelmarkt kampt daardoor momenteel met een afnemende vraag. De DCA-zuivelnoteringen zijn deze week dan ook gedaald, waarbij vooral de vetprijzen het moeten ontgelden. Chanti Oussoren vertelt hierover meer.
24 Maart 2021

Melk

Verkopers fosfaatrechten hebben geen haast

De handel in fosfaatrechten verloopt aardig volgens de seizoensmatige trend. Er worden rechten verhandeld, maar de vraag is niet denderend. Verkopers hebben veelal een afwachtende houding. Wat wordt er komende tijd van de prijs verwacht?
24 Maart 2021

Lactalis

Waarom Lactalis kiest voor overname Bel Leerdammer

De Franse zuivelgigant Lactalis maakte vorige week bekend dat het vergevorderde plannen heeft om de activiteiten van kaasmerk Bel Leerdammer in Nederland, Duitsland, Italië en Oekraïne over te nemen van het eveneens Franse Bel Group. Welke kansen ziet een van de grootste zuivelaar precies in Bel Leerdammer?
23 Maart 2021

Melk

Arla verhoogt melkprijs en maakt forse inhaalslag

Arla Foods schroeft de voorschotmelkprijs voor april flink op. In de Boerenbusiness melkprijsvergelijker schiet de zuivelcoöperatie flink de lucht in en maakt een forse inhaalslag.
23 Maart 2021

Melk

Melkproductie blijft stabiel in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland wordt nog steeds meer melk geproduceerd dan in de voorgaande jaren, maar het verschil is minimaal te noemen. Daarmee houden Nieuw-Zeelandse melkveehouders ook in de maand februari stevig vast aan de seizoensmatige trend.
19 Maart 2021

Melk

Amerikaanse melkaanvoer duikt onder vorig jaar

De melkveehouderijen in de Verenigde Staten hebben over de maand februari minder melk geleverd dan een jaar geleden in deze maand. Opvallend is dat de Amerikaanse melkveestapel fiks gegroeid is, maar de productie per koe lager uitkomt. Ook ten opzichte van januari is een stevige daling in de productie zichtbaar, al is dit in lijn met de seizoensmatige trend.
18 Maart 2021

Melk

Melkprijs van Milcobel zet flinke stappen omhoog

De melkprijs van Milcobel trapt het jaar 2021 spetterend af. De Belgische zuivelverwerker noteert voor de maand maart weer een stijging en daarmee is de melkprijs sinds januari al met €4 per 100 kilo gestegen. De verbeterde bedrijfsprestaties en de huidige gunstige marktontwikkelingen liggen hier volgens het zuivelbedrijf aan ten grondslag.
18 Maart 2021

Melk

Duitse melkaanvoer start jaar lager dan gemiddeld

De totale melkproductie in Duitsland lag afgelopen jaar 0,4% hoger dan het jaar daarvoor. Het nieuwe jaar start niet per se positief voor wat betreft de melkproductie. Over januari komt de melkaanvoer namelijk onder het langjarig gemiddelde uit. Het gat met vorig jaar is zelfs nog groter.
16 Maart 2021

Melk

Italiaanse melkaanvoer goed van start in 2021

Melkveehouders in Italië hebben over de maand januari bijna net zoveel melk geproduceerd als een jaar terug. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is een toename van ongeveer 0,7% zichtbaar. Daarmee trapt de Italiaanse melkaanvoer het jaar 2021 goed af.
15 Maart 2021

Melk

Franse melkaanvoer blijft iets achter op gemiddelde

De melkproductie in Frankrijk is in januari iets achtergebleven op het 5-jarig gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens die zijn aangeleverd aan de Europese Commissie. Ten opzichte van december is wederom een plus zichtbaar. Daarmee is de Franse melkaanvoer op weg richting het hoogtepunt.
12 Maart 2021

Melk

Nederlandse melkaanvoer duikt hard omlaag

Nederlandse melkveehouders zijn in de maand februari flink in versnelling teruggeschakeld als het gaat om de melkproductie. Niet alleen ten opzichte van de maand januari is een forse afname zichtbaar, ook ligt de melkaanvoer 5,6% lager dan in februari vorig jaar. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is een negatief verschil van 0,5% zichtbaar.
12 Maart 2021

Melk

Melkprijs blijft in februari hangen rond 33 à 34 euro

Met drie plussen, twee minnen en twee stabiele bewegingen is de gemiddelde kale melkprijs over de maand februari blijven schommelen tussen €33 en €34 per 100 kilo. Dat blijkt uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker. Welke zuivelaar betaalde in februari de hoogste kale melkprijs? En bij welke verwerker kan die prijs het meeste opgehoogd worden?
11 Maart 2021

Melk

Australische zuivelexport daalt in waarde

De Australische melkaanvoer is vorig jaar gegroeid en de zuivelexport heeft zich in de afgelopen maanden positief ontwikkeld. De exportwaarde is daarentegen juist gedaald. Hoe zijn de vooruitzichten voor de komende maanden?
10 Maart 2021

Melk

'Melkprijs stabiel tot licht stijgend door minder melk'

De wereldwijde melkaanvoer neemt dit jaar naar verwachting met 1,1% toe. Dit meldt de Rabobank in een nieuwe zuivelupdate. Het is een lager groeipercentage dan in 2019, wat betekent dat het aanbod van melk afneemt. Volgens de bank zorgt dat voor een stabiele tot licht stijgende melkprijs in de komende maanden. Welke kansen liggen er verder voor de melkveehouder?
10 Maart 2021

Melk

Melkprijs van Vreugdenhil stijgt en daalt tegelijkertijd

De melkprijs van Vreugdenhil Dairy Foods laat voor de maand februari zowel een stijging als daling zien. De zuivelverwerker doet zelf een schepje bovenop de melkprijs, maar door het verdwijnen van de wintertoeslag komt die prijs toch lager uit dan voor januari. De biologische melkprijs doet opnieuw een stap naar boven.
9 Maart 2021

Melk

Australische melkaanvoer trapt jaar hoger af

Melkveehouders in Australië hebben in de eerste maand van het jaar meer melk geproduceerd dan een jaar geleden. Alleen in de regio 'Western Australia' lag de melkproductie in januari lager dan in 2020. Wel is er een grote daling zichtbaar met de maand december, omdat de productie op weg is naar het seizoensmatige dieptepunt.
8 Maart 2021

Melk

Prognoseprijs van Fonterra doet weer stap naar boven

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de prognose voor de basismelkprijs voor dit seizoen wederom verhoogd. Dat meldde de zuivelverwerker vrijdag 5 maart. De voortdurende stijgingen op de Global Dairy Trade zijn reden voor de zuivelaar om deze zogenaamde Farmgate Milk Price voor de vijfde keer te verhogen.
8 Maart 2021

Melk

Ierse melkaanvoer bereikt seizoensmatige dip

De melkproductie in Ierland heeft over de maand januari het seizoensmatige dieptepunt bereikt. Verrassend zijn de cijfers overigens niet, want de melkaanvoer is zo goed als gelijk aan het niveau van voorgaande jaren. Hoeveel melk hebben Ierse melkveehouders over de eerste maand van het jaar geproduceerd?
5 Maart 2021

Melk

Ierse verwerkers klimmen in melkprijsvergelijking

De gemiddelde Europese melkprijs doet in de maand januari voor de achtste keer op rij een stap naar boven, maar noteert nog wel altijd onder het niveau van vorig jaar. Dat blijkt uit de  Melkprijsvergelijking van LTO Nederland. Met name de Ierse zuivelverwerkers hebben over de eerste maand van het jaar stappen naar boven gezet.
4 Maart 2021

Melk

Zuivelmarkt gaat los: vet en kaas trekken sprintje

De zuivelmarkt gaat deze week goed los en kleurt geheel groen. Boter en room stelen de show met fors oplopende DCA-noteringen, maar ook kaas stijgt flink in prijs. Redacteur Chanti Oussoren vertelt hierover meer in deze marktupdate.
4 Maart 2021

Vlees

Zet Zuid-Korea nieuwe stap in protectionisme?

De invoer van zowel varkensvlees als rundvlees is in Zuid-Korea afgelopen jaar wederom sterk gedaald. Het land zelf geeft als oorzaak de marktverstoring als gevolg van de coronacrisis, maar niet iedereen gelooft dat. Dit omdat de eigen productie blijft groeien. Is het beperken van de import een nieuwe stap in het protectionistische beleid van het land?
3 Maart 2021

Melk

Professionaliseringsslag in Roemeense zuivelsector

De melkveehouderij in Roemenië heeft tussen 2018 en 2019 een professionaliseringsslag gemaakt. Dat laat onderzoek van Coface Romania zien. De productie van consumptiemelk is met 8% gestegen en meer dan de helft van de bedrijven laat een stijging in het nettoresultaat zien. Een kanttekening is wel dat de schulden op deze bedrijven hoog zijn.
3 Maart 2021

Melk

Bel zakt bijna weg uit top 3 in Melkprijsvergelijker

Royal Bel Leerdammer laat de melkprijs voor maart wederom onveranderd. Het zuivelconcern verliest hiermee terrein in de Boerenbusiness melkprijsvergelijker.
2 Maart 2021

Melk

Melkprijs A-ware blijft in maart stabiel

A-ware zet de melkprijsverhoging van februari niet door en houdt de uitbetalingsprijs voor maart onveranderd. Het is voor de coöperatie weer de eerste zijwaartse beweging sinds november.
2 Maart 2021

Melk

Cono Kaasmakers doet schepje bovenop melkprijs

Cono Kaasmakers verhoogt de melkprijs voor februari, nadat het deze in januari ongemoeid liet. In de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker blijft de zuivelcoöperatie de hoogste maximale melkprijs behouden.
1 Maart 2021

Melk

Nieuw-Zeeland wijkt niet af van trend in melkaanvoer

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland lijken niet af te wijken van de seizoensmatige trend in de melkaanvoer. De weg omlaag is inmiddels al een tijdje ingeslagen, al komt de melkaanvoer in januari op het hoogste niveau sinds het jaar 2017 uit. Hoeveel meer hebben melkveehouders geproduceerd ten opzichte van de eerste maand in voorgaande jaren?