Wachten op Nederlanders

Serven halen melk uit de schappen

21 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Servische regeringsleiders hebben bevolen dat sommige merken melk woensdag van de winkelschappen afgehaald moeten worden. Dit ondanks eerdere verklaringen dat de producten veilig zijn en niet een kankerverwekkende stof bevatten, zo meldt Salon.

Het beval kwam nadat consumenten boos werden en de autoriteiten ervan beschuldigde zaken wekenlang in de doofpot gehouden te hebben. Er was al vrij lang bekend dat labresultaten duidelijk maakte dat melk de kankerverwekkende stof aflatoxin bevat.

De autoriteiten weigeren bekend te maken welke merken ze van de schappen hadden laten halen. Zij maakte hierbij bekend te wachten op testresultaten uit Nederland. Later maakte Sanja Celabicanin, van de veterinaire inspectie bekend dat er 50 melksoorten van de schappen zijn gehaald, waarbij bijna alle zuivelbedrijven in Servië betrokken zijn.

Toch was er geen direct tekort aan melk in de winkels. Dit moet echter niet te lang gaan duren want dan komen die tekorten er wel.

Daarmee stoppen de verdenkingen richting de regering niet en wordt er nog steeds gespeculeerd over corruptie en de goede banden tussen de industrie en de regering. De giftige schimmel kreeg vorig jaar door de droge zomer de kans om te groeien. Vooral in mais doet de schimmel het goed. Een product wat als veevoer gebruikt wordt.  Een hele hoge dosis van de schimmel worden gekoppeld aan kanker.  Volgens experts moet een persoon echter 4,5 liter per dag drinken om er gezondheidsklachten van te ondervinden.

Toch is daarmee niet voor iedereen de kous af. Goran Jesic, landbouwvertegenwoordiger, doorbrak dinsdag het zwijgen en publiceerde over de stof. Hij eist dat de regering al het veevoer terughaalt en boeren instructies geeft om het voer te neutraliseren.

Jesic geeft aan dat er veel melk uit de winkel is gehaald, maar waarom weet niemand. "En dat terwijl het product veilig is. De wet zegt dat wanneer er een verdenking is producten uit de schappen gehaald moeten worden. Wanneer alles veilig is dan kunnen de melkveehouders de staat aanklagen omdat die veilig melk uit de winkel haalde."

Ook in Kroatië zijn vier merken melk uit de winkel gehaald, eveneens vanwege aflatoxin. Daarnaast zijn er hoge levels aangetroffen in melk in Slovenië, Bosnië en Macedonië.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden