Zuivelaar zoekt melkveehouders

Fabrelac betaalt euro meer voor melk

21 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Fabrelac, een zuivelfabriek uit Bree in België vlakbij de grens met Weert, is op zoek naar nieuwe melkleveranciers. De fabriek zegt op Vilt voor kwalitatief hoogwaardige melk een euro meer te betalen dan de gangbare melkprijs. 

De zuivelfabriek investeerde de laatste jaren fors in zijn productiefaciliteiten waardoor de behoefte aan melk enorm is toegenomen. Reden voor de fors uitgebreide productie is de sterk gestegen vraag naar industriële mozzarella en de specialiteiten wei derivaten en room.

Dit jaar gaat de Breese fabriek ongeveer 130 miljoen liter melk verwerken, maar dit wordt de komende jaren opgevoerd naar 250 tot 300 miljoen liter. Om in die behoefte te kunnen voorzien, is Fabrelac op zoek naar melkveehouders die aan hen willen leveren. Omdat melkveehouders op verschillende manieren aankijken tegen de relatie afnemer/melkveehouder, is Fabrelac bereid om verschillende formules te ontwikkelen om de wensen van de partijen in te vullen. 

Voor Fabrelac kan de relatie met de melkveehouder geheel vrijblijvend zijn, zonder bijvoorbeeld opzegtermijnen, maar er kunnen ook overeenkomsten worden gesloten waarbij garanties worden afgesproken over de duur en opzegtermijnen. Strategisch streeft de zuivelverwerker ernaar om ten minste in tweederde van haar totale behoefte via rechtstreekse relaties met melkveehouders te voorzien. De overige derde wordt afgedekt via korte of middellange termijncontracten. 

Wie dit jaar nog intekent voor een contract met Fabrelac, krijgt een welkomstpremie van één euro per 100 liter voor alle liters die het jaar daarop worden geleverd. Melkveehouders die voor 1 november beslissen, krijgen daar bovenop een ‘snelle beslissers bonus’ van drie euro per 100 liter. Fabrelac garandeert ook dat het zeker tot en met 2016 een minimumprijs gaat uitbetalen die overeenkomt met de gangbare melkprijs (Milcobelprijs) plus één euro per 100 liter. Daarnaast laat Fabrelac ook weten dat het aan haar leveranciers de mogelijkheid geeft om de melk aan meer dan één afnemer te leveren. 

Fabrelac kwam in 2009 in opspraak toen het bedrijf 60 melkveehouders aan de kant zette zonder redelijke opzegtermijn. Volgens de Belgische Confederatie Zuivel had Fabrelac die beslissing genomen, omdat het haar melk goedkoper wilde aankopen op de spotmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden