Verbazing over wat er nog staat

Stormwind gooit mais tegen de vlakte

29 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Maandagochtend stond de mais er op de meeste plaatsen in Nederland en België er nog goed voor, maar dat beeld ziet er maandagavond drastisch anders uit. De hoge windstoten hebben ervoor gezorgd dat op diverse plaatsen mais tegen de vlakte ging en plaatselijk de kolven uit de mais gewaaid zijn.

De CCM begint pas net oogstrijp te worden, terwijl het ook bij snijmaïs nog wachten was op voldoende afrijping. Het koude voorjaar vertraagde de maisoogst, waardoor de herfststorm van maandag toch nog op diverse plaatsen flink schade aan kon richten. Uit Groningen, Drenthe en Overijssel komen berichten van plat gewaaide mais en dat geldt ook voor het zuiden van het land en België.

"Hier en daar is er toch behoorlijk schade", zegt Sigrid Arends, van het DLV team noordoost Nederland. Tijdens een rondrit door Drenthe en Overijssel signaleerde zij behoorlijk wat schade. Dit varieerde van platgewaaide mais tot "kolven die op de grond liggen". 

Daar waar begroeiing voor beschutting zorgde valt de schade nog iets mee, maar mais die in het open veld staat is er slecht aan toe. Arends houdt er rekening mee dat daar waar er schade is deze oploopt van 10 procent tot 50 procent.

In Groningen ziet het er naar uit dat de schade ietwat meevalt. Naar schatting moet nog maar 10 tot 15 procent van de mais geoogst worden. ´De laatste weken is er veel gebeurd´, laat een adviseur van Agrifirm weten. ´Vanaf de weg lijkt het mee te vallen met de schade, maar wanneer je van de weg afgaat het veld in blijkt er toch wat schade te zijn.´ Hij geeft aan dat het positief is dat de mais in veel gevallen alleen omgebogen is en niet afgeknapt.    

Jan Bakker, directeur van KWS Benelux, staat er van te kijken dat er überhaupt nog mais rechtop staat. "Bij hoge windsnelheden in afgerijpte mais is het opvallend dat er nog wat overeind staat." Normaal zijn de dergelijke herfststormen later in het jaar en is de mais al lang en breed van het veld af.  

Volgende week begint november en hoewel de oogst van snijmaïs opschiet is nog lang niet alles van het land af. "Vorige week hebben veehouders en loonwerkers geprobeerd zoveel mogelijk mais van de akker te halen." Daar waar de mais groen geoogst is zijn de opbrengsten volgens Bakker gemiddeld redelijk goed. Nu de mais echter op zijn retour gaat loopt dit hard terug.

Bakker schat dat er dit jaar gemiddeld 1 tot 1,5 ton mais opbrengst per hectare gemist wordt. Met name het late, koude voorjaar is daar de oorzaak van. Ondertussen wordt deze week voorzichtig begonnen met de oogst van CCM. De eerste resultaten van proefvelden in het zuiden tonen aan dat een opbrengst van 13 ton droge stof in de betere velden haalbaar is.

Of er veel CCM beschikbaar komt valt nog maar te bezien. Niet alleen daalde het areaal met ongeveer 10.000 hectare, ook de hoge prijzen van snijmaïs zorgen ervoor dat het interessant is om CCM als snijmaïs te verkopen. "Ik heb prijzen van 1.800 tot 2.000 euro per hectare op stam gehoord." De onderkant van de markt ligt op 1.200 tot 1.300 euro per hectare. "Regionaal zijn de verschillen bij de prijzen en de opbrengsten groot."

De situatie in België is vergelijkbaar met Nederland. "Wel hebben de Belgen voor het eerst meer mais gezaaid dan de Nederlanders. Dit haalt de druk iets van de ketel.´ Maar niet voor de mengvoerbedrijven. De verlate oogst maakt dat het hard zoeken is naar vrij product. Wat zijn weerslag heeft op de prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden