Winnaar innovatiefonds

Innovatieve dompelbak bespaart tot 15.000 euro

10 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Een dompelbak voor het ontsmetten van melkstellen heeft in het kader van het Innovatiefonds Farmers for Farmers beloond met de prestigeprijs van 2.500 euro. Ook zijn twee aanmoedigingsprijzen van 1.000 euro uitgereikt.

De Woldendorpse melkveehouder Richard Dorresteijn bedacht een efficiënte manier om melkstellen te ontsmetten. Tussen de in- en uitgang van de carrousel wordt een bak geplaatst met een desinfecterend middel. Hier wordt het melkstel ingedompeld. De afnamecilinder haalt het melkstel na enkele seconden automatisch weer omhoog. Op deze manier wordt overtollig vocht verwijderd en het risico op krijsbesmetting verlaagd. De kostenbesparing kan oplopen tot 15.000 euro omdat de innovatie geen grote investeringen vereist.

De twee aanmoedigingsprijzen van 1.000 euro zijn uitgereikt aan André Banning uit Mariënvelde en Jan Aaltink uit Holten. Banning ontwikkelde een schone, mobiele mestscheider met een pomp die eenvoudig gereinigd kan worden, de mest afscheidt over een wand, de dikke fractie opvangt voor de vaalt en koppelpunten aan een kant heeft. Ook werken de veehouders met bedrijfseigen slangen, wat het risico op verspreiding van ziektes verlaagd.

De innovatie van Aaltink zorgt voor een ergonomisch verantwoorde manier voor het aftappen van melk voor kalveren in de eenlingenboxen. Door een driewegkraan te bevestigen op de kalverdrinkautomaat die met een verlengde hendel omhoog gezet kan worden, ontstaat een aftappunt op stahoogte. Onder het aftappunt is een rek bevestigd voor de emmer.

Dompelbak.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden