Hoge melkprijs noodzaak

Finnen vrezen einde van het melkquotum

30 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de Finnen tot de grootste zuivelconsumenten behoren zijn ze door de hoge productiekosten erg afhankelijk van Europa en Rusland. Nu het einde van het melkquotum nadert pakken zich donkere wolken samen boven de Scandinavische boeren, zo meldt persbureau Xinhua. 

De melkconsumptie in Finland behoort tot een van de hoogste in wereld, ondanks dat het nog maar een derde is van wat er in 1950 geconsumeerd werd, aldus het Finse Dairy Nutrition Council en het landbouw bureau voor de statistiek.

Historisch gezien hebben de mensen in het noorden van Europa de neiging om meer melk te drinken dan degene in het zuiden. In 2012 kwam de capita melkconsumptie uit op 130 liter. Dat de Finnen zoveel melk drinken heeft te maken met de geschiedenis, maar ook met het feit dat melk in tegenstelling tot vlees en bereid voedsel geen onderdeel geweest is van een voedselschandaal.

Vandaag de dag legt drinkmelk het af tegen yoghurt en kaas. In de toekomst neemt de consumptie verder af met name onder volwassenen. Die gebruiken melk steeds meer voor in de koffie en niet als een drank op zich.

In 1990 telde Finland 45.000 melkproducenten, sinds 2010 zijn dat er minder dan 10.000. Dit heeft geen negatief effect gehad op de melkproductie die blijft hangen rond de 2,2- 2,4 miljoen ton melk per jaar. 

Nu het Europese landbouwbeleid gaat veranderen en het melkquotum verdwijnt krijgt Finland te maken met meer concurrentie. Uit onderzoek bleek dat de positie van Finland als een producent van melk en zuivel zwakker wordt, wanneer de productie in de EU niet langer beperkt wordt. Zo meldt MTT Agrifood Research Finland.

Door de lage temperatuur en strenge eisen behoren de Finse productiekosten en de melkprijs tot de hoogste van Europa. Inclusief de waarde van arbeid komen de productiekosten uit op 50 cent.

De zelfvoorzieningsgraad van zuivelproducten liggen tussen de 110 en 130 procent, dit komt deels door het melkquotumsysteem. Elke verandering in de EU en Rusland heeft veel impact op de Finse markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Finland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden