Delta Cupido aan kop bij InSire

Hoornloze stieren klimmen in index CRV

2 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Efficiëntie en gezondheid zijn twee van de sleutelwoorden binnen de Nederlandse fokkerij van melkkoeien, maar ook hoornloosheid wint aan belang. CRV presenteert twee stieren die hoornloos fokken en tegelijkertijd de efficiëntie van de veestapel verbeteren.

Beide hoornloze stieren zijn roodbonte InSire stieren. Hiervan is De Vrendt Nova PP een homozygote verervende stier, wat inhoudt dat al zijn nakomelingen hoornloos zijn, terwijl Delta Michel P een heterozygote verervende stier is. Met het hoornloos fokken wordt voorkomen dat er vroeg of laat problemen ontstaan door het onthoornen van kalveren.

Nova PP scoort daarbij met +1.488 kg melk hoog bij de melkproductie. Michel P moet het meer van de gehaltes hebben- +0,10 procent vet en +0,22 procent eiwit-, omdat de melkproductie met + 706 kg iets lager uitvalt. Op het gebied van levensduur zet Nova PP een score neer van + 549 dagen, tegenover + 493 dagen voor Michel P.

Nieuw is ook dat CRV besloten heeft de mrij-stieren na de inzet als wachtstier in de stallen aan te houden. Dit gebeurt met het oog op de aantrekkende vraag naar sperma van mrij-stieren uit het kruisingscircuit. Door het aanhouden van de stieren komt er meer materiaal van topstieren beschikbaar. Voorbeeld is Carlo met een goed beenwerk (106 voor benen en 107 voor klauwen). Bij fleckvieh zegeviert Vanstein, welke eveneens uitblinkt bij het beenwerk met 109 punten voor de klauwen en 109 punten voor de benen.

Bij de meer gangbare stieren worden bij efficiëntie de namen van Etaregge Brooklyn en De Biesheuvel Bertoli genoemd. De eerste stier beschikt over Kian bloed en is de hoogste nieuwkomer in de ranglijst voor dochtergeteste roodbonte stieren. Pluspunten zijn de melk (+1.324 kg melk), uier (109 punten) en de benen (110). Biesheuvel bezit daarentegen een stamboom van koeien met een hoge levensproductie. Ook wordt er over zijn dochters gezegd dat deze robuust zijn en goed in conditie blijven. 

Naast efficiëntie wordt er in het kader van duurzaamheid ook gekeken naar gezondheid. Daar vallen de namen Midwolder Goldmar en Delta Bombay. Net zoals Biesheuvel bezit Goldmar bloed van O-Man. Tevens is de stier de hoogste nieuwkomer in de lijst van zwartbont dochtergeteste stieren. Sterke punten: totaal exterieur (112), frame (111), robuustheid (111), uier (109) en benen (108). Zijn dochters blijven tijdens de lactatie in goede conditie.  Dit alles geldt ook voor Bombay, Jarding x Shottle, die met 112 punten uitblinkt met zijn uier.   

Andere namen die door CRV specifiek benoemd worden zijn: Delta Cupido, Buisweerd Mobile, Delta Detective en Texel Beauty Debutant. Allemaal InSire topstieren. Hierbij staat Cupido aan top met een exterieurscore van 115, hij bezit geen O-Man bloed. Ook bij levensduur blinkt hij met 710 dagen uit. Buisweerd blinkt na Cupido uit bij de gehaltes. De laatste twee zijn de hoogst gewaardeerde roodbont stieren.  

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CRVIndexdraai
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden