Kostprijs van 45 euro

Melkveehouder komt 8 cent per kg melk tekort

24 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Een gemiddeld Nederland melkveebedrijf heeft een kostprijs van bijna 45 euro per 100 kg melk in 2013. Hierbij is een marktconforme arbeidsvergoeding voor de melkveehouder en eventueel meewerkende gezinsleden in mee berekend. Daarmee liggen de productiekosten een stuk boven de gemiddelde contante melkprijs van ruim 37 euro per 100 kg, zo heeft de Dutch Dairymen Board (DDB) laten becijferen. 
                     
Hierdoor kwam de melkveehouder het afgelopen jaar dus 8 euro per 100 kg melk tekort, oftewel een zogeheten dekkingstekort van 16 procent. Het onderzoek is ontwikkeld door het Duitse Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL) in opdracht van de European Milk Board (EMB), waar de DDB lid van is. Op basis van deze methoden zijn eerder de kostprijs van Duits en Franse melk berekend. De studie baseert zich volgens de DDB op gegevens die door de EU worden verzameld en berekend in het Farm Accountancy Data Network, die door alle EU lidstaten wordt erkend.

Voor het eerst wordt een arbeidsvergoeding voor de zelfstandige melkveehouder en meewerkende gezinsleden berekend die niet is gebaseerd op forfaitaire aannames.  De arbeidsvergoeding die de DDB heeft laten berekenen kan verwijzen naar een tarifering vanuit de ‘BV Nederland’, aldus de organisatie. De functies en verantwoordelijkheden van een melkveehouder zijn gewogen in de markt, volgens een database van 2 miljoen arbeidscontracten.

De DDB wil de resultaten uit het onderzoek gebruiken in haar lobby voor meer investering-, stimulering en duurzaamheidsfondsen voor Nederlandse melkveehouders. De Nederlandse overheid loopt daarin volgens de organisatie ver achter. Volgens de DDB heeft het uithollen van de Nederlandse melkveehouderijbedrijven door een structureel te lage melkprijs er sinds het jaar 2000 al voor gezorgd dat 37 procent van de Nederlandse melkveebedrijven hun deuren hebben gesloten. Door de te lage opbrengstprijzen voor producenten in de landbouw, kenmerkt Nederland zich inmiddels door een forse vergrijzing.  Gezinsbedrijven verdwijnen en daarmee ook het karakteristieke van de sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DDB
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Johan 24 Juni 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10852773/Melkveehouder-komt-8-cent-per-kg-melk-tekort]Melkveehouder komt 8 cent per kg melk tekort[/url]
Die 37% heeft handenwrijvend het geld voor het quotum geincasseerd. Allemaal terug naar de weidewagen, lijkt het wel. Lekker veel uren maken, voer voor de koeien er met de vork er weer voorscheppen, als het kan nog eerst nog even in de kruiwagen, je kunt de uren immers verwerken in de melkprijs!
DDB, droom lekker verder...........
biest 24 Juni 2014
Ja zo gaat het als je geen eigen mening hebt en alles laat wat de zogenaamde deskundigen verklaren geloofd.Zowel de banken als de zuivelindustrie beginnen nu al te jammeren.Jongens wat een zielige vertoning allemaal.Het gaat gewoon verder net ale voor het melk quotum,en dat wou iedereen toch zo graag.Veel melk voor een slechte prijs.
martin 26 Juni 2014
Alleen met uitbuiting van buitenlands personeel kunnen wij onze melkveehouderij draaiende houden dat is een schande voor onze sector maar we kunnen helaas niet anders om te overleven!!1
Eric 26 Juni 2014
Volgens mij wordt de prijs bepaalt door vraag en aanbod. Die twee factoren bepalen de prijs. Misschien is de markt hierin nog niet helemaal onverstoord, maar het principe werkt wel. Dit bericht versterkt alleen maar het idee dat de het proces schaalvergroting waarin we nu al zitten alleen maar zal toenemen. De echte efficiënte boeren kunnen melk produceren voor 35 cent en ook nog een vergoeding voor arbeid en kapitaal ontvangen. Die boeren zullen ook de ruimte innemen die vrijkomt van de 3% stakende ondernemers... De boeren die niet voor 35 cent kunnen produceren zitten op korte of langere termijn op een exit-strategie.
Bas 26 Juni 2014
Kostprijs van 35 cent is te veel rond de 30cent zit je goed als je echt boven de 35 komt heb je voor de toekomst een groot probleem
Bas 26 Juni 2014
Kostprijs van 35 cent is te veel rond de 30cent zit je goed als je echt boven de 35 komt heb je voor de toekomst een groot probleem Van de politiek hoef je helemaal niets te verwachten ,de zuivelindustrie zal het toch echt zelf moeten doen.Om nu al te roepen dat de overheid maatregelen moet treffen is wel heel gemakkelijk en kort door de bocht.
La Vache 27 Juni 2014
Lage kostprijs is cruciaal. Van de politiek en verderop in de keten hoef je als individuele boer niets te verwachten. Straks het quotum eraf, de toeslagrechten die afnemen en kostprijs verhogende regelgeving. Lage kostprijs is daarom cruciaal in deze mondiale markt. Succes landBOUWERS.
big 28 Juni 2014
In nederland kun je gewoon niet melken voor de wereldmarkt de kosten voor de grond en de stallenbouw zijn hier veelste hoog Met die luxe stallen van tegenwoordig kun je dus niet op kostprijs concureren je zal dat toch uit meerwaarde van de zuivel moeten halen en die industrie heeft ook weer zoveel geinvesteerd dat dit voorlopig ook weer niet lukt.
La Vache 28 Juni 2014
Je kunt wel melk met meerwaarde produceren, je dus onderscheiden met je product, maar dan moet die markt wel voldoende groot zijn die die meerwaarde wil en kan betalen. Dat is dus afwachten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden