Nieuwe verlagingen bekend

Britse melkers zoeken naar steun melkprijs

30 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het regent verlagingen van de melkprijzen in Groot-Brittannië en dat resulteert in grote onrust onder melkveehouders. Er wordt dan ook naarstig gezocht naar een manier om het tij te keren. Dairy Co zette ze op een rij, maar veel mogelijkheden blijken er niet te zijn.

Dinsdag maakten Müller Wiseman en Dairy Crest bekend de melkprijzen te gaan verlagen. Müller haalt 1,90 pence per liter van de melk af vanaf 1 november. Onder meer lagere opbrengsten uit surplusmelk zijn daar verantwoordelijk voor. Dairy Crest houdt het bij een verlaging van 1,30 pence per liter, welke op 1 november in gaat.

Voor de Britse melkveehouders is het slecht nieuws. Mede doordat ze een relatief hoge kostprijs kennen. In Groot-Brittannië (GB) is daarom discussie ontstaan over het idee om minder melk te gaan produceren. Door het verlagen van de melkproductie hopen melkveehouders de druk op de prijzen weg te nemen. Dairy Co onderzocht hoe praktisch het idee is.

Wanneer het zou lukken om de melkproductie te verlagen en zo het aanbod op de markt in te dammen resulteert het alleen maar in meer concurrentie van melk buiten Engeland. Groot-Brittannië is onderdeel van het vrijhandelsgebied Europa. Een regio die vandaag de dag profiteert van heel veel melk. Als er door minder melk uit GB ruimte op de markt komt zouden andere Europese lidstaten die ruimte snel opvullen. Hierdoor is er nog geen ruimte voor hogere melkprijzen.

Een andere tactiek kan zijn dat melkveehouders genoeg produceren om de vraag naar vloeibare melk en producten met een hoge toegevoegde waarde in te vullen. Deze producten hebben minder last van concurrentie door transportkosten of een toegevoegde waarde voor consumenten. Hierdoor komen de prijzen los te staan van die op grondstofmarkten. Maar wanneer je dat doet is er voor veel melkveehouders geen ruimte meer in de sector en houdt het voor andere in dat ze de kudde moeten verkleinen. 

Geen van beide opties lijkt haalbaar en allebei zijn ze in strijd met de mededingingsregels. Dan rest de vraag wat de industrie wel kan doen? In het kort is het antwoord efficiënter zijn dan de rest. Zonder marktcontrole blijft volatiliteit onderdeel van de wereldwijde markt voor zuivelfabricaten.  Er is bewijs dat op de lange termijn de vooruitzichten beter worden, maar op de korte termijn schommelen de volumes als gevolg van het weer. Door te focussen op concurrerend vermogen kunnen de melkveehouders het langst uit de rode cijfers blijven en als eerste profiteren van de groene cijfers. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Engeland
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
La Vache 30 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10859587/Britse-melkers-zoeken-naar-steun-melkprijs]Britse melkers zoeken naar steun melkprijs[/url]
In de laatste alinea staat:'er is bewijs dat op de lange termijn de vooruitzichten beter worden'. Op welk bewijs is deze uitspraak gebaseerd?
bas 1 Oktober 2014
Het spreekwoord zegt DE WENS IS DE VADER VAN DE GEDACHTE LaVache er is geen bewijs dit is een hersenspinsel van een bankambtenaar of van een zuivelfabrikant.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden