ING: September laagste punt

Gemiddelde melkprijs 2014 op 39 euro

1 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Economisch Bureau van de ING verwacht dat over september de melkprijs het laagste punt bereikt heeft. Hierna volgt weer een stukje herstel. Gemiddeld ziet de bank over 2014 een melkprijs van 39 euro per 100 kg melk, zo blijkt uit het kwartaalbericht melkveehouderij.  

Gedurende de eerste maanden van 2014 konden melkveehouders profiteren van hoge melkprijzen. In september zette de melkprijs echter een flinke stap terug om in september bij FrieslandCampina op het laagste niveau, aldus de ING, van 2014 uit te komen. Hierna houdt de bank rekening met een stukje herstel. "De nu verwachte gemiddelde prijsstijging (bijna 5 procent) is beduidend hoger dan eerder geraamd."

Over heel 2014 houdt de bank rekening met een gemiddelde melkprijs van 39 euro per 100 kg melk. Wat inhoudt dat er net zoals over 2013 een record gehaald wordt. "Daarmee liggen de melkprijzen als sinds 2011 boven het langjarig gemiddelde." Wel neemt het verschil tussen de uitbetaalprijzen van zuivelfabrieken toe.

Nog een andere winstpunt van 2014 is het flink hogere saldi. Door de gedaalde voerkosten ligt het saldi 25 procent boven het niveau van 2013 en 43 procent boven het langjarig gemiddelde. Domper is hier de hogere melkproductie die gepaard gaat met een hogere superheffing. Door de heffing "krijgt het rendement van diverse melkveehouderijendoor de op te leggen superheffing nog een deukje." 

Over het Russische handelsboycot zegt de bank dat de schade "beperkt" is. "Sinds augustus is er een importstop en zijn de kaasprijzen gedaald. Hoewel er nog vele kazen via andere landen- Wit-Rusland, Kazachstan- alsnog de Russische winkel bereiken en ook nieuwe markten zijn aangeboord, is de strop voor diverse exporteurs groot." Eind september signaleert de bank weer stijgingen bij de prijzen van zuivelfabricaten.  

ING_melkprijs.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ING
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan 22 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10859607/Gemiddelde-melkprijs-2014-op-39-euro-]Gemiddelde melkprijs 2014 op 39 euro[/url]
mooi doormelken prijzen dalen welverder
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden