Leasemelk nog één maand langer

Definitief einde aan de handel in koopmelk

15 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zodra u nog melkquotum wilt aankopen, moet u snel zijn, want na vandaag is dit niet meer mogelijk. Dat de handel in koopmelk vrijwel ten einde is, was de afgelopen tijd goed te merken. De handel in leasemelk zet zich nog een maand door, tot en met 15 februari, waarna het officieel afgelopen is met de handel in melkquotum.

6,10

euro

per kg vet is de ondergrens voor laatste koopmelk

In het tweede deel van 2014 bleef het lang rustig in de vraag naar melkquotum, met schommelende prijzen rond de 5,90 euro per kg vet. Eind 2014 kwam hier verandering in doordat de melkveehouders beter in konden schatten hoeveel ze over het quotum heen gingen melken.

Zo namen de prijzen  voor koopmelk de afgelopen drie weken vrijwel dagelijks toe. De vraag nam stevig toe, aangezien de prijs nog net onder de superheffing wist te blijven. De afgelopen paar dagen werden er geen partijen meer aangeboden van onder de 6,10 euro per kg vet. Er waren zelfs een aantal melkveehouders die het quotum voor prijzen rond de 6,40 euro per kg vet probeerden te slijten.

Handel in quotum was de afgelopen jaren een hot item, gezien de hoge melkaanvoer dat vrijwel altijd boven het maximaal toegestane uitkwam. Die paar jaar dat Nederland het melkquotum niet vol wist te maken, had het vrijwel altijd te maken productiebeperkende incidenten, zoals mond- en klauwzeer (MKZ), wat Nederland opschrikte in 2001.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden