DCA Melk Pro Inside

Lege melkmarkt laat spotnotering weer stijgen

15 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de Nederlandse spotmarkt voor rauwe melk is het in deze week 3 zoeken naar melk. De markt is vrijwel leeg. De beschikbaarheid aan vrije melk is minimaal, doordat de melkaanvoer achter blijft bij de verwachtingen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkhandel verwacht wel dat alle remmen in de melkproductie na 1 april los gaan, als de tijd van quotering en superheffing voorbij is. Overigens was vandaag ook de laatste dag dat in koopmelk kon worden gehandeld.

Is op de zuivelmarkt aan de ene kant het aanbod laag, aan de andere kant is de vraag goed. Doordat de euro ten opzichte van de dollar steeds zwakker wordt, verbetert de Europese exportpositie. Hierdoor kunnen diverse zuivelnoteringen deze week in prijs stijgen, zoals magere en volle melkpoeder, weipoeder en boter.

De Nederlandse spotnotering voor rauwe melk stijgt in week 3 met 75 cent tot 31,25 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet en komt daarmee verder boven de 30 euro uit. Toch is daarbij het niveau van voor de kerst nog niet gehaald (rond de 34,75 euro per 100 kg). De vraag is dus hoeveel rek er in de notering naar boven toe zit. Vanuit de markt wordt een prijs van tot de 35 euro per 100 kg niet onmogelijk geacht.

Ook in Duitsland is de beschikbaarheid beperkt, maar daar stegen de spotnoteringen voor zowel Noord- als Zuid-Duitsland licht met een halve euro per 100 kg. Noord-Duitsland doet gemiddeld 28,50 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet geleverd. Zuid-Duitsland noteert, met name door de handel op Italië, een euro hoger met 29,50 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet.

Ook room stijgt in prijs en wel met tien cent tot gemiddeld 3,30 euro per kg af fabriek. Room profiteert eveneens van de beperkte beschikbaarheid van melk, als ook van de goede vraag naar magere melkpoeder. Ook eiwit blijkt gevraagd, want magere melkconcentraat maakt een stevige sprong qua prijs. In een week tijd komt daar gemiddeld 150 euro bij tot 1.600 euro per ton droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden