Onder meer A en B melkprijs

First Milk pakt berekening melkprijs aan

20 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Britse First Milk maakte donderdag bekend de berekening van de melkprijs aan te gaan pakken. Hiermee sorteert het bedrijf voor op het quotumvrije tijdperk en een sterke toename van de volatiliteit. Een van de zaken die genoemd wordt is een A en B melkprijs.

Het vaststellen van de melkprijs bleek over 2014 een grote uitdaging. First Milk refereert hierbij aan de enorme prijsbewegingen op de zuivelmarkt en de hoge melkaanvoer. 'Hierdoor werd het een grote uitdaging om de melkprijs samen te stellen', aldus Jim Paice, voorzitter van het zuivelbedrijf.

'De uitdagingen werden gevormd door de tijd die er tussen het uitkomen van een nieuwe melkprijs zit en het in werking treden van de nieuwe melkprijs. Met name wanneer markten zo extreem bewegen. Tevens is het noodzakelijk om op tijd een signaal af te geven wat betreft de vraag naar melk vanuit sleutelmarkten.'

Melkprijs beter afstemmen op markt 

Om deze problemen aan te pakken is het bedrijf in oktober begonnen met werkgroepen om te kijken hoe de melkprijsberekening verbeterd kan worden en beter gaat aansluiten op de volatiele markt. Het resulteert in drie grote veranderingen die op 1 april 2015 ingaan: introductie van een A en B melkprijs, een nauwere samenhang tussen vet, eiwit en hygiëne met het eindproduct en duidelijkheid over de twee belangrijkste melkplassen.

De belangrijkste melkplassen zijn manufacturing en balancing. Onder de eerste groep valt de melk die in hoofdzaak ten goede komt aan de vier roomfabrieken en een kleiner volume wat in Westbury verwerkt wordt. Voor deze pool zijn de gehaltes belangrijker en wordt er geld betaald voor eiwit, vet ten goede aan kaas en vet voor wei. De tweede melkplas gaat de vloeibare contracten vervangen. Het gaat dan om lange en korte termijncontracten, waardoor de naam balanspool toepasselijker is. Hier wordt gewerkt met een basisprijs en een premie voor vet.

Voor de A en B melkprijs krijgt elke melkveehouder een toewijzing gebaseerd op historische leveringen. Van die melk gaat 80 procent de A pool in waarvan de melkprijs 30 dagen voor de relevante maand bekend gemaakt wordt. Die prijs verschilt per contract. De B melkprijs is voor alle contracten gelijk en reflecteert de omzetten op de korte termijn. Hieronder valt onder meer de winst van de dagmarkt, spotmarkt. Wanneer de A prijs uitkomt wordt een prognose gegeven voor de B prijs. Afhankelijk van de situatie op de markt reflecteert de B prijs een lagere of hogere melkprijs.      

Door de aanpassingen krijgen melkveehouders meer zicht op de winsten uit de markt. In het verlengde daarvan kunnen er betere beslissingen genomen worden over de melkproductie. Ze kunnen op deze manier zowel inspelen op de kansen die markten bieden, maar aan de andere kant ook beter inspringen op een dalende markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

First Milk
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 20 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10862208/First-Milk-pakt-berekening-melkprijs-aan-]First Milk pakt berekening melkprijs aan[/url]
nog geen duidelijk verhaal,wat betalen ze nu uit bij First Milk ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden