DCA Melk Pro Inside

Zuivelmarkt rekent op lagere inkoopprijzen

12 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse spotmelk voor rauwe melk en zuivelfabricaten is eigenlijk saai en kabbelt een beetje voort. Dit heeft alles te maken met de schaarste aan melk op de markt en de afwachtende houding van de kopers tot na 1 april.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Incidenteel wordt wel zaken gedaan in partijen rauwe melk, voor kopers die echt aan contractuele verplichtingen moeten voldoen. Hierdoor ligt de spotnotering voor rauwe melk dan zo’n anderhalve euro per 100 kg, bij 4,4 procent vet, hoger dan twee weken terug. De spotnotering voor rauwe melk komt daarbij uit op 36 euro per 100 kg. Pas op die niveaus is een verkoper te overreden om zaken te doen.

In Duitsland en Frankrijk liggen de prijzen voor rauwe melk en wel onder de 30 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet. De spotnoteringen voor rauwe melk komen hierdoor uit op 29 euro per 100 kg voor Noord-Duitsland en gemiddeld 29,50 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet voor Zuid-Duitsland.

Door de wat voortkabbelende markt bewegen de noteringen voor room en magere melkconcentraat amper. Deze blijven stabiel ten opzichte van begin deze maand. Room doet daarbij 3,95 euro per 100 kg af fabriek excl. BTW en blijft zo in het spoor meelopen van het eveneens stabiel genoteerde boter. Magere melkconcentraat blijft staan op een gemiddelde prijs van 1.850 euro per ton droge stof.

De scenario's over het verloop van de melkaanvoer de komende maanden stapelen zich daarbij op. Over het algemeen wordt verwacht dat de melkveehouders op de liberale melkmarkt de melkproductie flink gaan opschalen. Zo rekent FrieslandCampina over heel 2015 op een melkaanvoer van 9,8 miljard kilo melk en dat is drie procent meer dan over heel 2014.  Aangezien de melkaanvoer in het eerste kwartaal van dit jaar – door de superheffing – flink lager ligt, betekent dit fors meer melk in de komende drie kwartalen.

FrieslandCampina gaat uit van een geleidelijke stijging met de piek in het najaar. Andere partijen op de melkmarkt rekenen echter op een snelle stijging. Melkveehouders laten nu bijvoorbeeld melk weglopen vanwege de superheffing, die op 1 april weer direct op de markt kan worden gebracht. Kopers op de markt hopen uiteraard op dat laatste scenario, want dit betekent lagere inkoopprijzen voor de zuivelproducten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden