DCA Melk Pro Inside

Einde melkquotum door Paasdip naar achtergrond

26 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Niet het einde van het melkquotum, maar Pasen maakt dat prijzen op de markt voor dagverse zuivel een flinke stap terug moeten doen. Wat dit doet met de prijzen en hoe het staat met de melkaanvoer wordt duidelijk in een nieuwe analyse van DCA Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kon andere jaren een dip in de melkprijzen rondom Pasen nog weleens voorkomen worden, dit seizoen niet. Vorige week kwamen prijzen onder druk te staan en die druk nam deze week verder toe. Hiervoor is niet het einde van het melkquotum verantwoordelijk, maar de verkorte werkweek door Goede Vrijdag.

In tegenstelling tot Goede Vrijdag is tweede Paasdag in veel landen niet een officiële vrije dag. Die dag levert daardoor minder problemen op.

Deze week moesten prijzen opnieuw terrein prijsgeven. Zo ging room onderuit om een prijs te bereiken van 3,35 euro per kilo af werk. Magere melkconcentraat bereikte een prijs van 1.400 euro per ton droge stof af werk. Daarmee wordt een streep gezet door de plussen van de laatste weken. 

Door de rappe prijsdaling klinkt in de markt ook de verwachtingen dat prijzen gedurende de komende weken de kans krijgen om weer iets te stijgen. Andere spelers zien het somber in en verwachten door een hogere melkproductie verdere prijsdruk. 

Voor nu neemt de productie in Nederland maar langzaam toe. Daardoor blijft het aanbod rauwe melk laag. Hierdoor blijft de prijsdaling beperkt en zakt de notering terug naar 34,50 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd.

In Duitsland neemt de prijsdruk juist toe door een grotere beschikbaarheid van melk. In het zuiden komt de prijs uit op 26,50 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd, en in het noorden brengt de melk 26 euro op. 

Nu kan het aftellen van het quotum beginnen en wordt duidelijk hoeveel potentie de melkaanvoer in Nederland en de omringende landen heeft. De markt voor dagverse zuivel schetst doorgaans de trends in het zuivellandschap en zal daardoor een eerste signaal gaan afgeven welke kant het op gaat met melkprijzen. 

   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden