Premie voor kaas te behalen

Azië de sleutel naar een hogere melkprijs

30 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De melkprijs kan naar een nog hoger niveau getild worden, zo blijkt uit de sectorvisie van ABN Amro. De bank schetst dat buiten Europa voor kaas een 15 procent hogere prijs te behalen is. Goed nieuws, maar in de praktijk blijkt een hogere melkprijs niet garant te staan voor een betere rentabiliteit.  

Hoge melkprijs biedt geen garantie

Over 2014 slaagde Nederland er in om 12,5 miljard kg melk te produceren. Die melk bracht gemiddeld 42 euro op, bij een krachtvoerprijs van 23 euro. De rentabiliteit behoort daarmee tot de op één na hoogste van de laatste 15 jaar. Alleen in 2013 lag deze hoger met dank aan een nog hogere melkprijs. 

In de praktijk blijkt de rentabiliteit echter veel minder volatiel dan de melkprijs. Hierin speelt vooral voer een grote rol. Uit die cijfers komt naar voren dat de spreiding vrij gering is wat terug te zien is in de rentabiliteit. Alleen 2009 was een zeer slecht jaar. Toen kon een lagere voerprijs de daling van de melkprijs niet compenseren. Het ziet er naar uit dat 2015 een minder jaar gaat worden gezien de voerprijs zich handhaaft boven de 20 euro en de bank rekening houdt met een 'onder druk staande melkprijs'. 

15

procent

hogere kaasprijs bij afzet op derde landen

De zuivelmarkt heeft echter nog een troef achter de hand. Zo blijkt dat er bij de afzet van kaas op derde landen nog een premie te behalen is. ABN Amro geeft aan dat voor kaas die buiten de EU afgezet wordt de opbrengstprijs gemiddeld 15 procent hoger ligt. 'Onder andere in Azië geeft kaas invulling aan de vraag naar luxe westerse producten.'

Cruciaal is hier het imago van de Nederlandse zuivelsector. ABN ziet 'het initiatief van de duurzame zuivelketen' als een goed voorbeeld. Iets waar de melkveehouders deels aan kunnen bijdragen. Voor melkveehouders is het echter nog belangrijker om met de 'productiemiddelen winstgevende omzet te realiseren.' Efficiëntie en hogere opbrengst per hectare worden hier door de bank genoemd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden