Melk naar vluchtelingen

Niet goed dat glas water duurder is dan glas melk

15 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Geen Prinsjesdag voor staatssecretaris Sharon Dijksma, maar een vergadering met de Europese landbouwministers in Luxemburg. Daar wordt gepraat over de problemen in zuivel- en de varkenssector. Phil Hogan beaamde hier dat het niet goed is dat water duurder is dan melk. Ook wil hij melk vrijmaken voor de vluchtelingen en komt er opnieuw een private opslag voor kaas.   

Al weken is het onrustig in Europa. Onder meer de forse dalingen van de melkprijs hebben melkveehouders aangezet tot het voeren van acties. Hierbij zijn het de Fransen die de media domineren, maar ook in België, Engeland en Spanje is het onrustig in de sector. 

30

miljoen

euro voor vluchtelingen

Aan Eurocommissaris Phil Hogan de taak om de melkveehouders en ook andere agrarische ondernemers te helpen. Op 7 september moest hij vanwege ziekte verstek laten gaan, maar dinsdag 15 september maakt hij dit goed in Luxemburg, waar ook Dijksma aanwezig is om de praten over de problemen in de sector. 

Hij beaamde hier dat het niet goed is dat voor water meer betaald moet worden dan voor melk. Hogan ging ook dieper in op het pakket ter waarde van 500 miljoen euro wat een week eerder werd uitgerold. Waarin onder meer gesproken wordt over een High Level Group en promotie.  

Tijdens de ingelaste vergadering liet Hogan ook weten 30 miljoen euro uit te trekken om melk beschikbaar te maken voor vluchtelingen. Tevens probeert hij ervoor te zorgen dat vanaf 16 oktober 70 procent van de toeslagrechten mogen worden uitbetaald. Naast deze maatregelen wordt ook de opslag van melkpoeder met een jaar verlengd. Opmerkelijker is de private opslag van 100.000 ton kaas die verdeeld wordt over lidstaten.  

Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat de markten weer stabiliseren. In totaal verdeelt Hogan hiervoor 420 miljoen euro over de lidstaten, waarvan Nederland 29,9 miljoen ontvangt. 

Vanaf volgende week beginnen de discussies over de maatregelen. Hierbij doet Hogan een dringend beroep op de landbouwministers om niet voor verdere vertragingen bij het doorvoeren van de maatregelen te zorgen. 'Het is in ieders belang dat de agrarische ondernemers zo snel mogelijk hulp krijgen.'  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
... 15 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865755/Niet-goed-dat-glas-water-duurder-is-dan-glas-melk]Niet goed dat glas water duurder is dan glas melk[/url]
Agrarische ondernemers........
GJB 16 September 2015
je vergeet wel dat het glas melk halfvol is
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden