Verdere krimp september

Melkveestapel VS naar laagste punt in half jaar

27 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het rendement in de Amerikaanse melkveehouderij begint langzaam terug te lopen en dat wordt ook weerspiegeld in de omvang van de melkveestapel. Iets wat nogmaals benadrukt wordt door een bijstelling van de cijfers omtrent de Amerikaanse melkveestapel. Die daalt over september naar het laagste punt in een half jaar tijd. 

Omvang van de kudde te positief ingeschat

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zet het mes in de cijfers omtrent de Amerikaanse melkveestapel. Verlagingen werden doorgevoerd over mei, juli en augustus. Over deze maanden had het ministerie de omvang van de kudde toch iets te positief ingeschat. 

De gestage daling in de omvang van de melkveestapel houdt ook aan over september. Een min van 5.000 dieren levert een kudde op van 9,31 miljoen dieren. Hiermee komt de veestapel op het laagste niveau in een half jaar tijd uit. Toch houdt het in dat er in vergelijking met een jaar eerder nog altijd 36.000 dieren extra rondlopen. 

Een kritische noot wordt hier nog gezet bij het aantal dieren in Californië. Daar heeft het USDA wel een fikse verlaging doorgevoerd in de productie per koe, maar de veestapel nagenoeg stabiel gehouden. Dit laat ruimte over voor een correctie, waarvan de markt verwacht dat deze nog gaat volgen. 

Toch laten de slachtcijfers nog niet direct een opleving zien. In de week van 10 oktober zetten deze een voorsprong weg van 6,5 procent, waarmee het aantal slachtingen uitkomt op 58.912 dieren. Tot en met 10 oktober komt de voorsprong uit op 4 procent ten opzichte van 2014. Het is echter een gemiddelde want in Illinois, Indiana, Michigan, Minnesota, Ohio en Wisconsin ligt het aantal slachtingen ver boven het aantal van 2014.  

Zet de krimp van de veestapel door dan belandt de melkaanvoer in de VS waarschijnlijk nog dit jaar op de lijn van 2014. Dit kan dan een eerste stap zijn richting herstel van de melkprijs.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

koeien
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden