Mestverwerking helpt beter

Methaanreductie gaat niet op voor koeien

29 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Koeien en andere herkauwers ontspringen het Europese luchtbeleid. Het was nog even spannend of methaan geproduceerd door graasdieren zou gaan meetellen. Iets wat grote gevolgen kon hebben voor de Nederlandse melkveehouderij. Het luchtbeleid is er wel gekomen, maar de koeien krijgen vrijstelling.  

Het Europese Parlement gaf woensdag goedkeuring aan het clean-air beleid. Het houdt in dat de Europese lidstaten de productie van diverse gassen terug moeten gaan dringen tot onder het emissieplafond, ze zogenaamde NEC richtlijn.

Vrijstelling voor graasdieren

Een kleine bijstelling was er wel. Zo werd eerst gesproken over een reductie van 29 procent tegen 2030, maar dat percentage werd verlaagd tot 27 procent. Ook ammoniak en methaan worden in dit beleid meegenomen. Voor Nederland heeft dat geen gevolgen, maar voor andere EU lidstaten houdt het in dat ze door deze kleine verlaging het doel gaan halen. 

Het beleid zou grote gevolgen hebben gehad voor de Nederlandse zuivelsector, maar er kwam na aandringen van diverse partijen een vrijstelling voor graasdieren. Methaan geproduceerd door herkauwers valt niet onder de regelgeving. 

LTO zag bij dit onderwerp ook kansen voor mestverwerking en kunstmestvervangers, maar daarover laten de parlementariërs zich niet in de kaart kijken.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden