DCA Melk & Voer Inside

Kaasnotering valt tussen dalende zuivelprijzen op

12 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Alle seinen lijken deze week op rood te staan op de Nederlandse en mondiale melkmarkt. Na de dalende prijzen op de laatste internetveiling Global Dairy Trade (GDT) vorige week dinsdag, zijn de wolken boven de zuivelmarkt een stuk donkerder geworden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Want waar de noteringen van melkpoeder en boter zowel Nederland als Duitsland daalden, veerde de Duitse kaasnotering op. Weliswaar met slechts 5 cent per kg tot gemiddeld 2,35 euro per kg, maar toch is het een klein hoopgevend signaal. De vier weken daarvoor stond de Duitse notering immers stijf op gemiddeld 2,30 euro per kg, terwijl in de 13 weken daarvoor de notering stijf op 2,20 euro per kg bleef staan. Daarbij ging de prijs zowel aan de onderkant als de bovenkant van de bandbreedte met 5 cent per kg omhoog.

0,05

euro

per kg stijgt Duitse kaassnotering

De verhoging laat zich volgens marktpartijen in Duitsland verklaren, doordat de kaasvoorraden tot nu toe redelijk beperkt zijn en de oplopende vraag voor de Kerst zich inmiddels aandient. Hierdoor wordt niet alleen de standaardkazen jong en oud besteld, maar loopt ook de afzet van de speciaalkazen beter. Overigens is de leeftijdsopbouw van de kazen in de pakhuizen in Duitsland vrij jong, dus in voor de oudere kazen meer rijpingstijd nodig.

Ook wordt een goede vraag gemeld uit Oost-Europa en zijn de verwachtingen voor de kaasexport ook beter geworden door de sterk gedaalde koers van de euro de laatste dagen. Wat meer kaas exporteren naar verre bestemmingen is uiteraard geen overbodige luxe na het importverbod van Rusland vorig jaar. Greenmark Dairy heeft becijferd dat de Europese Unie door deze boycot in de eerste negen maanden dit jaar er in geslaagd is om 120.000 ton kaas een andere bestemming te geven dan Rusland.

Zo is veel kaas naar de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea gegaan, waar de exporthoeveelheden dit jaar absoluut en relatief stevig zijn gestegen. Hoewel veel kaas kon worden omgeboekt, loopt de Europese uitvoer in de eerste drie kwartalen van dit jaar echter 26.000 ton achter met die van dezelfde periode in 2015.

Daarbij heeft de EU zelf ook 15.000 ton kaas minder ingevoerd, wat de kaasmarkt de laatste maanden enigzins in balans heeft gebracht. De Europese productie van kaas is tot en met augustus van dit jaar echter ook gestegen, mede door de hoge melkaanvoercijfers na het wegvallen van het melkquotum, met 28.000 ton. Daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat de kaasnotering de komende weken grotere sprongen vooruit gaat zetten dan deze week.

De prijzen van de melkpoeders en boter lijken echter nu al niet meer te houden. Zowel in Nederland als in Duitsland leverenden volle en magere melkpoeders euro's per 100 kg in. Deze dalende tendens wordt nog eens gevoed door verkopers die besluiten relatief oude partijen melkpoeder op de markt te droppen, omdat voor verdere prijsdalingen wordt gevreesd. Ook de Nieuw-Zeelandse termijnmarkt is de notering van volle melkpoeder aan het dalen, hetgeen volgens Greenmark een voorbode is voor zwaardere prijsdalingen in dit segment voor de volgende Global Dairy Trade komende dinsdag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden