DCA Melk & Voer Inside

Spotprijs melk onder 20 euro lijkt onvermijdelijk

19 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse melkaanvoer zit in deze periode op het seizoensgebonden dieptepunt. Hoewel de melkproductie, gelijk aan de laatste maanden, fors hoger ligt dan vorig jaar - naar verwachting brengt november ook een plus van rond de 10 procent - houden de extra vraag richting de feestdagen de spotnoteringen voor rauwe melk nog net in de benen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook room en magere melkconcentraat houden zich vooralsnog staande op een zuivelmarkt waar in principe voldoende product beschikbaar is, zo analyseert DCA Melk & Voer Inside. De Nederlandse spotnotering voor rauwe melk komt net als vorige week uit op 24,50 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet geleverd. De spotmarkt is dun, doordat veel fabrieken de melk zelf kunnen verwerken en dus mondjesmaat aanbod is en de vraag beperkt is.

Ook de Duitse spotnoteringen blijven stabiel ten opzichte van week 46. Noord-Duitsland noteert gemiddeld 25 euro per 100 kg bij 3,7 procent geleverd, terwijl Zuid-Duitsland goed is voor gemiddeld 27 euro euro per 100 kg bij 3,7 procent geleverd. In Beieren blijft de vraag vanuit Italië zorgen voor een plus in de spotprijs.

Room kon zich deze week een beetje optrekken aan de vraag richting de feestdagen, al was dit effect aan het einde van de week eigenlijk al weer een beetje teniet gedaan. De dalende notering van boter, die woensdag 3 euro inleverde om uit te komen op 295 euro per 100 kg af fabriek hielp daarbij niet mee voor een opwaartse beweging. Room komt deze week uit op 350 euro per 100 kg af fabriek, een plus 2,50 euro. Ook de markt van managere melkconcentraat is stabiel met een notering 1.400 euro per ton droge stof.

Balans tussen vraag en aanbod op de  zuivelmarkt is enige remedie voor oplopende zuivelprijzen

Gelet op de huidige moeizame afzet, huivert de zuivelhandel enigszins bij de gedachte dat in december en januari de melkaanvoer groeit. De verwachte extra melk, een eveneens seizoensgebonden verschijnsel, lijkt onder de huidigde marktomstandigheden het evenwicht op de melkmarkt verder te verstoren en dus extra druk op de prijzen te gaan geven. Zo wordt in de periode na de kerst op de spotmarkt voor rauwe melk nu zaken gedaan voor prijzen rond de 20 tot 22 euro per 100 kg bij 4,4 procent. Daarbij worden prijzen richting de 18 euro per 100 kg waarschijnlijk geacht.

Een structureel herstel van de balans tussen vraag en aanbod op de mondiale zuivelmarkt is de enige remedie voor oplopende zuivelprijzen, maar dan moet aan de ene kant de melkaanvoer verder dalen en aan de andere kant de vraag stijgen. Na Nieuw-Zeeland, waar de melkaanvoer dit seizoen ruim 4 procent lager ligt, stelt ook de Verenigde Staten langzaam de productiecijfers naar beneden toe bij. Blijft de melkprijs onder druk staan, dan wordt ook voor de Europese Unie een neerwaarts effect op de aanvoer wordt verwacht.

Voor een aantrekkende vraag zijn de China en Rusland vooralsnog de beoogde voortrekkers. De zuivelvoorraden in China lijken echter vooralnog ruim voldoende. In de handel wordt gefluisterd dat een mogelijke ontspanning tussen de Verenigde Staten en Rusland, nu Obama en Poetin weer redelijk in speaking terms zijn over de crisis in Syrië, wel eens kan leiden van het versneld versoepelen van de Russische handelsboycot. Dit kan op de lange termijn wel eens een impuls geven aan de zuivelafzet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden