Trendrapport Melk & Voer

Feestdagen teleurstellend voor de melkprijs

14 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

November leverde weinig goeds op voor de zuivelmarkt. Doorgaans kan in deze maand een plus worden gehaald met dank aan de feestdagen. In eerste instantie zag het er even naar uit dat dit ook deze keer ging lukken, maar de Global Dairy Trade (GDT) maakt snel een einde aan de hoop die er was.

Begin december staat deze weer in het groen, maar daar trekt de Europese markt zich weinig van aan. Het struikelblok blijkt opnieuw de omvang van de melkplas in Europa en in mindere mate de melkplas in de VS. Alleen in Nieuw-Zeeland laat de melkproductie een dalende lijn zien.

Het struikelblok blijkt opnieuw de omvang van de melkplas in Europa en in mindere mate de VS

Tegenover de extra liters melk staat een stagnerende vraag en dit merken zuivelverwerkers. Die proberen prijzen omhoog te krijgen, zoals die van kaas, maar veelal zonder succes. In Nederland heeft staatssecretaris Sharon Dijksma inderdaad de post van landbouw verlaten. Martijn van Dam heeft de post overgenomen en duidelijk gemaakt dat de fosfaatrechten er komen.

Voor een aantal melkveehouders, met name die tussen 2013 half 2015 begonnen zijn, kan het betekenen dat ze moeten stoppen met het bedrijf. Zo volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op, maar het is hier zoeken naar lichtpuntjes.

Deze ontwikkelingen en trends worden omschreven in het Trendrapport Melk & Voer Pro over november 2015, getiteld 'Feestdagen teleurstellend voor de melkprijs'. Iedere maand ontvangen abonnees van Melk & Voer Pro een overzicht van de prijzen op de voor de melkveehouders relevante markten, voorzien van een korte analyse. Van de melkprijzen, de noteringen van tarwe, maïs en soja, tot en met prijzen voor meststoffen en de stand van de rente.

Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van november 2015 te downloaden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Trendrapport
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden