Inside: Voer & Melk

Boterprijs VS trekt lange neus naar de markt

22 December 2015 - Herma van den Pol

Even zag het er naar uit dat de extreem hoge boterprijs in de VS ging ontkomen aan een prijsval, maar half december diende deze zich toch aan. Na een forse daling komt de prijs nu weer tot rust. Boerenbusiness Melk over de situatie in de VS en de lange neus die boter maakt naar de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het tweede jaar op rij zette de boterprijs een indrukwekkende stijging neer. In de VS wordt dan ook een recordvolume aan boter gegeten. Bij het Amerikaanse Zuivelinstituut becijferde ze dat de Amerikaanse consumptie uitkomt op 2,6 kg per jaar. Het grootste volume in 40 jaar tijd. 

11

jaar

lang niet meer een dergelijke daling gezien

Een weldaad voor de markt was bijvoorbeeld de zet van McDonalds. Deze kondigde aan margarine te vervangen voor roomboter. Het resulteerde in een nieuwe vraagimpuls naar roomboter in de VS. In Europa gaat dit niet gebeuren, doordat de gele M daar al gebruik maakt van roomboter. 

Hoewel er meer dan genoeg geproduceerd word in de voorraden langzaam groeien, trok de prijs zich nergens iets van aan. Deze pakte door tot een nieuwe hoogtes. In 2014 stortte de prijs begin oktober in. Marktkenners hielden er rekening mee dat dit ook dit seizoen ging gebeuren, maar nu bleek oktober alleen maar een verdere prijsstijging aan te moedigen. Pas half december klapte de prijs in elkaar. 

Bloomberg maakt hier melding van de grootste daling in elf jaar, waardoor spotboter 18 procent goedkoper werd. Na prijsval stabiliseerde de prijs weer in de week van 14 december. Door de aanwezige belangstelling van kopers ziet het er niet naar uit dat prijs nog verder gaat dalen. Zo werd er vorige week op 1 dag een groter volume verhandeld dan in de laatste zeven weken bij elkaar. 

Ondanks de ferme prijsdaling weet de prijs van boter zich nog altijd ver boven het niveau van de wereldmarkt te handhaven. Binnenlandse consumptie helpt de markt om te ontkomen aan de misère op de wereldmarkt. Ook lijkt emotie een belangrijke rol te spelen bij het behoud van de boterprijs, waarmee deze een lange neus maakt naar de markt.   

Tegelijk resulteert het ongewoon milde weer in nog altijd grote volume's aan melk. In het noordoosten kan de melkproductie nog weleens een uitdaging worden voor de verwerking als het milde weer aanhoudt.

Ook wordt er niet bepaald geremd in de melkproductie, aldus het slachtcijfer. In de week van 5 december noteert deze ten opzichte van een jaar eerder alweer een achterstand van 5,2 procent of 58.736 dieren. Lage vleesprijzen steunen deze trend. De voorsprong op 2014 neemt daardoor af tot 3,8 procent. Het betekent dat het slachtcijfer ver onder het niveau van 2013 eindigt.

Hier gaat met name het weer bepalen hoeveel melk er in 2016 aankomt. Voor nu ziet het er niet naar uit dat melkveehouders gaan remmen en de dalingen in Californië beginnen in omvang af te nemen.        

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden