Inside: Melk & Voer

Gaat El Niño voor vuurwerk op zuivelmarkt zorgen?

30 December 2015 - Herma van den Pol

In aanloop richting het nieuwe jaar, domineert het weer het nieuws. Overstromingen in Amerika, Engeland en Ierland, waar het in Australië en op plaatsen in Nieuw-Zeeland nog steeds te droog is. Boerenbusiness melk over de zuivelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelnoteringen kunnen deze week niet voor veel nieuws zorgen. Zo blijven in Nederland de zuivelprijzen staan op het niveau waar ze een week eerder terechtkwamen en viert Duitsland kerstvakantie.

Volgende week alweer Global Dairy Trade 

Toch staat er volgende week alweer een Global Dairy Trade (GDT) op het menu. Hoewel de Nieuw-Zeelandse beurs niet altijd een spiegel is van de GDT geeft deze vaak wel een hint over de trend die prijzen gaan volgen. Voor nu wijst alles er op dat de prijzen relatief stabiel gaan blijven. 

Het kan zijn dat door de iets ruimere beschikbaarheid van melk in Europa magere melkpoeder wel een stap terug gaat zetten, maar bij de andere fabricaten hoeft Europa geen spelbreker te zijn. 

Tegelijk laat de beurs van Chicago een duidelijke zwakte in de prijs van Nonfat Dry Milk (NDM) zien. Is dit een voorteken? Het wordt in elk geval voor de kiwi's een heel spannende veiling, want de huidige melkprijsprognose kan alleen gehandhaafd blijven als prijzen aan gaan trekken. 

Om prijzen een steviger ondergrond te bieden moet of de productie omlaag of de vraag omhoog. Het begint er voorzichtig aan op te lijken dat het weer de troeven in handen heeft. Zo kunnen Amerika, Europa en in mindere mate Nieuw-Zeeland terugkijken op twee zeer goede groeiseizoenen, maar nu dient El Niño zich aan. 

Het nieuws wordt gedomineerd door overstromingen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en een groot deel van Amerika. Daar houden ze er rekening mee dat het water in de Mississippi het record van 1993 gaat overtreffen. Ook worden er qua weer vergelijkingen gemaakt met 1998. Wat voor Nederland inhoudt extreem nat weer, waarbij temperaturen hoger dan gemiddeld uitkomen. Iets wat met name in de voerwinning problemen kan opleveren. 

Het zijn juist Nederland en Ierland die productiestijgingen in dubbele cijfers behalen. De Ieren zijn nog meer dan Nederland aangewezen op gras en kampen nu plaatselijk al met overstromingen. Er is echter nog genoeg tijd voor het land om op te drogen, toch zijn dit wel ontwikkelingen om in de gaten te houden. 

In Nieuw-Zeeland zijn ze daarentegen al goed voorbereid en hebben melkveehouders in aanloop naar de zomer zoveel mogelijk voorraden aangelegd. December bracht neerslag, maar onvoldoende om de gebieden die kampen met droogte te helpen. Ook in Californië wachten ze nog op neerslag. 

Tot halverwege 2016 houdt de warme waterstroom waarschijnlijk grip op het weer. Tot nog toe leverde het Europa een bijzonder goed groeiseizoen op en levert het voor bijvoorbeeld FrieslandCampina uitdagingen op. Doorgaans kent januari een melkproductie gelijk aan december en daalt de aanvoer over februari, maar niet dit seizoen. Het voorjaar viert hoogtij en wie weet wat het weer nog meer in petto heeft.  

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden