Compensatie verloren melk

Storm Goliath kost zuivelsector 4,2 miljoen euro

22 Januari 2016 - Herma van den Pol

In Nederland veroorzaakte ijzel grote problemen in de collectie van melk, maar in het zuiden van de VS waren de problemen veroorzaakt door storm Goliath nog groter. Duizenden melkkoeien stierven en veel melk kon de put in. Nu krijgen de melkveehouders 4,2 miljoen euro ter compensatie. 

De storm duurde twee dagen. Een periode waarin harde windstoten en sneeuwval voor grote problemen zorgden. Melkveehouders slaagden er dan wel niet in om de koeien te melken of waren gedwongen de melk te dumpen. De Greater Southwest Agency schat dat er 10,89 miljoen kg aan melk verloren ging. Het gaat om melk van de Dairy Farmers of America (DFA), Select Milk Producers en ZIA Milk. 

10,89

miljoen

kg melk verloren gegaan

De coöperaties besloten om alle producenten 85 procent van de melkproductie te vergoeden. Als referentie functioneert de productie van voor de storm, waarbij een periode van 5 dagen wordt aangehouden. Die looopt van 27 tot en met 31 december. Het DFA benadrukte dat dit geen standaardprocedure is.   

Daarmee hebben de veehouders nog geen compensatie voor het verloren vee. Dat moet gemeld worden bij overheidsinstanties zodat ze kunnen uitzien naar een vergoeding speciaal voor het verliezen van vee door extreem weer. 

De organisatie voor melkveehouders in Texas schat dat er in de storm 15.000 stuks melkvee in Texas verloren gingen en nog eens hetzelfde aantal in New Mexico. Een verlaging van de eerdere inschatting van 20.000 en 25.000 dieren die verloren gingen. 

Toch is daarmee de ellende voor de melkveehouders niet voorbij. De bestaande programma's zijn namelijk niet bedoeld voor schade van deze omvang. Zo staat er voor een melkkoe een waarde van net geen 1.850 euro. Wat inhoudt dat alleen al in Texas de schade aan de veestapel 27,7 miljoen euro bedraagt. Nog los van het verlies aan productie en vee wat kampt met gezondheidsproblemen. 

De kans is groot dat niet elke veehouder de kudde weer gaat opbouwen. 'Sommige bedrijven hangen waarschijnlijk hun hoed aan de kapstok en zeggen adios', aldus Dannen Turley, van de Texaanse vakbond voor melkveehouders. 

1 dollar = 0,9253 euro 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden