Inside: Melk & Voer

Wat Italiaanse praktijken doen met melkhandel?

2 Maart 2016 - Herma van den Pol

Waar blijft de vraag naar melk vanuit Italië? De laatste jaren bewees Italië een goede afnemer van melk, maar over 2015 was de vraag naar melk aanmerkelijk lager. Een analyse van Boerenbusiness melk, onderdeel van het abonnement Melk en Voer, duikt in de Italiaanse situatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een korte schets van de melkplas in Italië. Het land bevindt zich op basis van de gegevens van Eurostat net wel of niet binnen de top vijf van de grootste zuivelproducenten in Europa. Samen met Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk vult Italië 65 procent van de Europese melkpot.

44

procent

van de melk uit 1 regio 

Binnen Italie is het Lombardia die de hoofdrol speelt in de melkproductie. De regio in het noorden van Italië levert grofweg 44 procent van alle melk. Ver daaronder volgt Emilia Romagna met een aandeel van 16 procent. Ontwikkelingen in deze gebieden hebben daardoor grote invloed op de totale melkplas.  

Zo produceerde melkveehouders in Italië over januari in totaal 0,94 miljoen ton melk. Een daling van 0,6 procent ten opzichte van 2015. Ook in 2015 pakte de productie in januari ietsje lager uit ten opzichte van een jaar eerder, maar toen ging het om een min van 0,03 procent. In vergelijking met december steeg de melkproductie met 0,08 procent. Let op deze gegevens komen niet van Eurostat, maar van het Italiaanse Clal.  

In 12 van de 21 regio's daalde de melkproductie, maar juist in de twee dominante melkregio's steeg de melkproductie. Zo leverde Lombardia 2,61 procent meer melk af en schreef Emilia Romagna 2,26 procent meer melk op. In absolute getallen gaat het om 13.893 ton. Vooral in Lombardia laat de melkproductie een gestage groei zien. 

Sinds 2011 daalt de export van volle melk 

Het had zijn weerslag op de markt van 2015, want juist Italië is een belangrijke koper van melk. Zo vindt doorgaans de melk die overblijft zijn weg naar Duitsland en Duitsland is weer een belangrijke leverancier aan Italië. In 2015 had Italië echter aanzienlijk minder melk nodig. Zo schrijven de Italianen van januari tot en met november 1 miljoen ton volle melk op, semi magere melk komt uit op 25.336 ton en magere melk levert een volume op van 390.710 ton. Dalingen van respectievelijk 4,67 procent en 29,01 procent. Alleen de import van magere melk steeg met 2,46 procent. Na een piek van 1,45 miljoen ton volle melk in 2011 laat deze een constant dalende trend zien. 

Elisabetta Viari, van het Clal-team, laat via de e-mail weten er rekening mee te houden dat deze trend ook in 2016 doorzet. Wat inhoudt dat er voor de afzet van extra liters steeds minder een beroep op Italië gedaan kan worden. Iets wat met name voor de zuivelsector in het zuiden van Duitsland grote gevolgen kan hebben.

Over heel 2016 voorziet Viari een stijging van ongeveer 3 procent in de melkproductie. Wat neerkomt op een stijging van 0,33 miljoen ton melk. Was Italië over 2014 nog voor net geen 71 procent zelfvoorzienend over 2015 en 2016 ziet het er naar uit dat die dekkingsgraad steeds verder toegenomen is.

Het ziet er naar uit dat de markt voor vrije melk over 2016 een verdere krimp gaat laten zien. Zowel de Britten als de Italianen laten het hier in meer of mindere mate afweten. De Fransen hameren tegelijkertijd op meer transparantie over de herkomst van producten, wat gezien kan worden als een manier om voorrang te krijgen voor het eigen product. Een lagere melkproductie of groei van de export kan deze trend tot staan brengen. Voor beide zijn nog geen grote aanwijzingen die aangeven dat dit gaat gebeuren.    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden