Inside: Melk & Voer

Polen geeft spotmarkt klein steuntje in de rug

4 Maart 2016 - Herma van den Pol

Gelukkig is er deze week iets meer vraag uit Polen, want verder is het behoorlijk rustig op de markt voor vrije melk. Welke producten hier voordeel van hebben blijkt een analyse van Boerenbusiness melk, onderdeel van Melk en Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland blijft de aanvoer dubbele cijfers aantikken, maar in Duitsland is de stijging vrijwel uit de melkaanvoer verdwenen. In Frankrijk spreken spelers wel van iets minder melk, terwijl de melkproductie onder het niveau van een jaar eerder uitkomt.

18,50

euro

per 100 melk bij 4,4 procent vet geleverd

De ontwikkelingen die er in de eerste week van maart zijn op de spotmarkt worden in hoofdzaak ingegeven door Polen. Het land heeft schijnbaar meer trek in boter, waar magere melkconcentraat ingezet wordt om magere melkpoeder voor interventie te produceren. 

Direct een bruggetje naar de productie voor interventie, want die blijft hoge ogen gooien. Als dit tempo wordt aangehouden is het een kwestie van weken voor deze vol zit. Daarnaast komt ook interventie voor boter in zicht. Positief bij boter is wel de grotere vraag naar kleinverpakking in Duitsland. Helaas tegen zeer lage prijzen als gevolg van de grote prijsverlagingen in de retail. 

Zo kan het dat de roomprijs aan het einde van vorige week lager uitpakte, maar zich nu weer herstelt. Toch zet de prijs een stapje terug naar een 2,68 euro per kg af fabriek. Dit komt met name doordat vorige week de gemiddelde notering aan de hoge kant was. 

Magere melkconcentraat blijft hangen op 1.000 euro per ton af fabriek. Die prijs zit muurvast. Alleen in Frankrijk neemt de prijs toe, maar daar was deze dan ook behoorlijk ver weggezakt. Sowieso doen spelers op de markt in Frankrijk er alles aan om zelf de melk weg te zetten. Liever stunten met prijzen dan de melk met verlies op de vrije markt wegzetten.  

Dan de markt voor rauwe melk. Hier blijft de ondertoon zwak. Er is veel melk, waardoor de verwerking al redelijk vol zit, maar door de lage prijzen voor fabricaten is er weinig animo om bij te kopen. Aan de andere kant zijn verwerkers door de lage prijzen op de spotmarkt ook niet genegen om product van de hand te doen. 

In het zuiden van Duitsland lukt het evenwel weer om melk tegen een geleverde prijs van 18 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet weg te zetten. In het noorden komt de prijs uit op 16 euro per 100 kg melk geleverd. 

In Nederland is de markt opnieuw dun. De prijzen liggen daar tussen de 17 en 20 euro per 100 kg melk geleverd, bij 4,4 procent vet. Het levert een gemiddelde prijs op van 18,50 euro per 100 kg melk. 

En dan de fosfaatrechten. Die gaan niet in één keer voor minder melk zorgen. Wel ziet het er naar uit dat ze gaan afrekenen met de groei in de melkproductie. Regionaal kunnen ze daardoor misschien voor wat speelruimte zorgen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden