Inside: Melk & Voer Pro

Helpt grotere interventie poeder en boter de melkprijs?

16 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

In de hoop het prijsdal voor commodities als melkpoeder en boter af te vlakken heeft landbouwcommissaris Phil Hogan besloten de ruimte van de interventievoorraad uit te breiden. Of dit het beoogde effect heeft en of de zuivelmarkt hierop zit te wachten, is echter maar zeer de vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melk stroomt in de Europese Unie nog steeds in overvloed. Neem alleen al de Nederlandse melkproductie die in februari van dit jaar met 21,7 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In Frankrijk en Duitsland daarentegen zijn signalen dat de groei in de melkproductie aan het afvlakken is, met voor week 9 zelfs prognoses van een iets lagere aanvoer dan vorig jaar. 

Veel van deze extra melk wordt verwerkt tot commodities als melkpoeder, boter en kaas, waardoor de prijzen van deze producten hevig onder druk staan. In Nederland leverde de notering van magere melkpoeder woensdag een euro in om te komen op 162 euro per 100 kg. Volle melkpoeder daalde met 3 euro tot 182 euro per 100 kg. In Duitsland blijft magere melkpoeder deze week staan op een notering van 153 tot 167 euro, oftewel gemiddeld 160 euro per 100 kg.

Niet vreemd is dan ook dat geleidelijk aan meer melkpoeder wordt aangeboden in de Europese interventie. Vooral Duitsland en Frankrijk hebben de laatste drie weken aanzienlijk meer magere melkpoeder in de interventie gestopt dan in de weken ervoor, zo laat het overzicht van de Europese Commissie zien.

162

euro

per 100 kg doet
magere melkpoeder in Nederland

Het tekent de huidige penibele situatie, al heeft de Nederlandse zuivelindustrie de laatste weken opvallend genoeg wat minder gebruik gemaakt van interventie op magere melkpoeder. Nederland blinkt uit in het stoppen van boter en magere melkpoeder in de private opslag. Zo is Nederland bij boter met ruim 16.000 ton verantwoordelijk voor bijna de helft van alle boter in de private opslag.

De Ierse commissaris Phil Hogan verwacht in ieder geval dat de melkmarkt wordt ondersteund met het uitbreiden van de maximale capaciteit voor de interventie. Tot nu toe lag het maximum interventievoorraad op 109.000 ton magere melkpoeder en 60.000 ton boter, maar de voorraad wordt nu vergroot naar respectievelijk 218.000 ton en 100.000 ton. 

Of deze maatregel veel effect sorteren, is nog maar de vraag. Ook de huidige interventie lijkt geen aantoonbaar effect te hebben in de markt, waarbij de prijs van boter vooralsnog te hoog is voor interventie. In Nederland steeg de notering van boter onder meer door invloed van Pasen met 2 euro tot 236 euro per 100 kg, in Duitsland bleef de notering gelijk op gemiddeld 245 euro per 100 kg. Het interventieniveau van boter ligt op 222 euro per 100 kg.

In de zuivellanden buiten de EU is niet enthousiast gereageerd op de plannen van Hogan. Daar zijn de melkverwerkers per definitie tegen maatregelen die melkveehouders niet aanmoedigen de productie te verlagen. Het vergroten van de interventievoorraad om de prijzen, hoe laag ook, wordt daar dan ook niet toegejuicht.

Daarbij hebben grote interventievoorraden ook een nadeel als de noteringen op de zuivelmarkt weer gaan aantrekken. Interventievoorraden blijven 'boven de markt hangen'. Als de noteringen namelijk weer iets gaan stijgen doordat vraag en aanbod weer meer in balans komen, gaat de EU de melkpoeder en boter ook op de markt brengen. Dit extra aanbod drukt dat weer de prijzen op de aantrekkende markt. 

Een product dat niet in de interventie valt is kaas. Kaas maakt afgelopen week weer een moeilijke periode door, waarbij de al zeer lage prijzen onder druk blijven staan. Bij de Nederlandse veiling Dairy Auctions Online werd deze week kaas verkocht voor een prijs van 1,72 euro, waar wekenlang een startprijs van 1,75 euro te hoog bleek. De Duitse kaasnotering moest aan de bovenkant ook licht terrein prijsgeven, maar ligt met een gemiddelde van 1,95 euro inmiddels op een historisch laag niveau.

In Duitsland wordt vooral het lichtpuntje van deze aanpassing gezien en dat is dat de onderkant van de notering niet daalt. Daar wordt nu voorzichtig gesuggereerd dat de bodem in de markt zich aan het vormen is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden