Inside: Melk & Voer

Zetten Europese knikjes in melkproducties door?

17 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Waar de invloed van Pasen op de zuivelmarkt aan het afvlakken is, zijn andere impulsen nodig om de onder druk zijnde spotnoteringen niet verder naar beneden te laten zakken. Wellicht kan dat wel eens de melkproducties zijn inenkele grote Europese melklanden. Dit lijken namelijk knikjes te vertonen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar in Nederland de melkveehouders, om een verkoper te citeren 'gladjes doorloopt', zijn er berichten dat in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië de melkaanvoer aan het afzwakken is. Volgens prognoses is daarbij bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk de melkproductie aan het begin van deze maart onder het niveau van vorig jaar gezakt.

Naar de exacte redenen achter deze knikjes in de productielijnen is het tot nu toe gissen. Normaliter loopt de melkproductie na een seizoensgebonden dal in februari weer omhoog, maar deze groei verloopt trager dan verwacht. Het verrast bijvoorbeeld handelaren in Duitsland, want zij gingen er vanuit dat de melkveehouders - net als in Nederland - gewoon bleven doormelken om maar voldoende cashflow te genereren. 

Het relatief koude weer, kosten besparen op voer uit rendementsoverwegingen of toch mindere koeien afvoeren naar de slacht worden als redenen genoemd, maar een echte vinger is er vooralsnog niet achter te krijgen. De grote vraag is daarbij of het hier een incidentele beweging betreft of dat de melkveehouders in deze EU-lidstaten structureel de productie enigzins matigen. Dat wordt de komende weken pas echt duidelijk.

19,25

euro

per 100 kg bij 4,4 procent vet is de DCA Spotnotering
over week 11

Tanende melkproducties lijkt een druppel op een gloeiende plaat op de overvolle zuivelmarkt, maar het heeft toch effect op de spotnoteringen. Veel handelaren hebben namelijk geanticipeerd op groeiende melkproducties, maar moeten hun aan- en verkoopbeleid nu dus bijstellen. Uit Frankrijk en Duitsland komt in deze periode minder handel dan verwacht. Als een product minder makkelijk is te krijgen en er twijfel en onduidelijkheid, kan dit de prijs ondersteunen.

Op onder meer deze impuls kan bijvoorbeeld de DCA spotnotering voor rauwe melk deze week, ondanks het aflopen het Paaseffect, redelijk in de benen blijven met 19,25 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet geleverd. Een daling van 0,25 euro per 100 kg. In Duitsland blijven de spotnoteringen stabiel met 17 euro voor Noord-Duitsland en 19 euro per 100 kilo voor Zuid-Duitsland, bij 3,7 procent geleverd.

De DCA notering voor room begon deze week nog op een relatief hoog niveau, maar moest daarna toch rap terrein prijsgeven. Gemiddeld komt de notering voor room uit op 2.600 euro per ton af fabriek, wat neerkomt op een daling van 150 euro per ton. Voor de komende week wordt room inmiddels voor lagere niveaus onder de 2.600 euro verhandeld. De notering van magere melkconcentraat stijgt met 25 euro naar 1050 euro per ton droge stof, waarbij er sprake is van een stabiele markt. 

De handel werd donderdag overigens nog wel opgeschrikt door geluiden dat brand was uitgebroken in de nieuwe poederfabriek van Vreugdenhil Dairy Foods in Gorinchem. Volgens berichten in de locale media betrof het een brandmelding door het veiligheidssysteem in de poedertoren, waarbij niet werkelijk sprake was van brand. De fabriek zou de komende vijf weken gaan proefdraaien, maar of ook gaat gebeuren na dit incident is nog even de vraag. 

Voor de komende weken lijkt het vooralsnog 'business as usual' te worden op de zuivelmarkt, afhankelijk van de ontwikkelingen in de melkproducties. Voor de melkveehouder is dat geen prettig vooruitzicht, want dat betekent aanhoudende druk op de spotnoteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden