Deadline GDI goed werkbaar

Heel triest dat het wachten is op toeslagen 2015

26 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 21 reacties

Er zijn nog pakweg drie weken over voor het invullen van de Gecombineerde opgave 2016. Een deadline die niet ingewikkeld is. Tegelijk noemt de LTO-melkvoorman Kees Romijn het heel triest dat nog lang niet iedereen de toeslagen van 2015 ontvangen heeft. 

Romijn zegt dat er heel veel klachten over de uitbetaling van de toeslagen binnenkomen. Het is niet bekend of het hier alleen gaat om degene die te maken hebben met pacht en de ingewikkelde administratie daaromheen, maar vast staat dat heel veel ondernemers nog een deel van de GLB gelden, toeslagen, moeten ontvangen.

Juist nu de melkprijs zo laag is en melkveehouders het goed kunnen gebruiken loopt het uitbetalen van de rechten achter. 'Heel triest' zo noemt Romijn het. Hij roept de overheid dan ook op om een paar stappen harder te lopen. 

Hij maakt zich echter geen zorgen over de deadline van de Gecombineerde opgave (GDI). Die staat op 15 mei. Er waren enkele lidstaten die om uitstel gevraagd hebben, maar daar is geen vervolg op gekomen. Tegelijk telt de GDI in Nederland als de basis voor de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid en wordt daarmee bepaald hoeveel mestruimte een bedrijf via de grond tot zijn beschikking heeft.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Abonnee
Berry 26 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869441/Heel-triest-dat-het-wachten-is-op-toeslagen-2015]Heel triest dat het wachten is op toeslagen 2015[/url]
Heel triest is nogal zachtjes uitgedrukt....
Ook kunnen bezwaren op de beslissing toekenning betalingsrechten niet voor 15 mei meer afgehandeld worden. Wat wel van belang is ivm het aantal dat je eventueel kan (ver)huren. Dit moet je regelen voor 15 mei.
Dit (ver)huren lijkt eenvoudig te gaan via de door RVO opgetuigde applicatie, echter in de praktijk geven veel agrariërs dit werk uithanden aan een accountant. Waardoor het een zeer tijdrovende bezigheid wordt om alles op tijd geregeld te hebben....
gerard 26 April 2016
heel triest
e10 26 April 2016
dat dit allemaal mag en kan andersom wordt gelijk afgestraft met boetes
@Berry 26 April 2016
Berry heeft gelijk. En dan zijn er ook nog accountants die Koningsdag niet werken! Gelukkig valt 5 mei op Hemelvaartsdag anders verviel die dag ook nog..... Voor het uurloon dat mijn accountant vroeg verlang ik dat hij normaal 40 uur per week aan het werk is en in piektijden 6 dagen van 12 uur, óók op Koningsdag of Bevrijdingsdag. Mijn accountant (pak, stropdas, duur gebouw) zag dat anders, hij heeft nu iets meer tijd voor zijn overige klanten want ik ben klaar met hem......
hansO. 26 April 2016
nederland is een land van regeltjes...dat weten we zo langzamerhand. Dus help jezelf nou niet over de rooie door zo te reageren.
Gewoon doen wat je kan doen...that's it...
Henk 26 April 2016
Het is schandalig, ik ben jonge boer heb het bedrijf nu 3 jaar overgenomen en heb van 2015 nog niet 1 euri ontvangen zelfs geen voorschot. Ik heb me voorgenomen om bij evt controle van nvwa geen toegang en geen medewerking te verlenen! Iedere rechter waar ik dan voor moet verschijnen zal me verhaal begrijpen en geen sanctie opleggen!
jw 26 April 2016
henk bij mij precies het zelfde verhaal. ligt nu een factuur van derogatie loop er over te denken om die maar te blokkeren en niet te betalen voor dat me tsr binnen zijn
Abonnee
Pieper 27 April 2016
Wat een gelul, dus bij de berekening van de overname heb je rekening gehouden met de bedrijfstoeslag. De bedrijfstoeslag is een extraatje, een kadootje. Niks meer niks minder. Als je nu de bedrijfstoeslag nodig hebt om je rekeningen te betalen moet je toch een keer achter je oren krabben. Waarschijnlijk ben je melkveehouder die voor het afschaffen van het quotum nog nooit nagedacht heeft over marktwerking.
@pieper 27 April 2016
@pieper, wat een klets. Ga jij maar voor doc melkprijs melken in de jaren na een overname, lees investering, waarbij banken rekenen met 33-34 ct bij de kredietbeoordeling. Dan kan ik me voorstellen dat je de tsr nu broodnodig hebt.
Bovendien snap ik niet dat rvo zo lang werk moet hebben. Ze hebben al je gegevens al, dus waarom moet zo'n controle zo Lang duren? Als ze nou eerst eens ophouden met steeds weer elk jaar stukjes van percelen af te snoepen.....
Abonnee
Pieper 27 April 2016
Misschien moet je eens uit die tunnel komen waarin je nog leeft. Het is toch van de gekke dat je de bank je voorlaat rekenen wat de prognose prijs is van melk. De bank is alleen maar een verstrekker van geld waarvoor ze rente krijgen niks meer niks minder. Je moet zelf met andere adviseurs bepalen hoever je kunt springen. Ik heb het hier ook in mijn omgeving gezien. De stal moest een keer zo groot en ze moesten en zouden meer melken. En nu het blijkt dat er veel te veel melk is waardoor de prijs zakt ( dat heet marktwerking!!) zijn jullie alleen maar aan het klagen met als toppunt dat je de bedrijfstoeslag zo hard nodig hebt. Die bedrijfstoeslag is een extraatje. Misschien moet je eens bij andere sectoren gaan kijken hoe het daar werkt. Jullie mening over bijvoorbeeld akkerbouwers was niet erg denderend. Akkerbouwers waren luie boeren die in november de luiken dicht deden en in april weer open. Dat was jullie denigrerende mening. Maar wat je van de akkerbouwers wel kunt leren is dat die gewend zijn aan slechte jaren en daarom ontzettend goed kunnen omgaan met sterk wisselende prijzen. Daarnaast zijn er nog genoeg sektoren binnen de agrarische sektor die daar ook mee te maken hebben. Dus hou op met klagen en maak van een bedreiging een kans.
gehaktbal 27 April 2016
Ze moeten gewoon uitbetalen stelletje lapzwansen. Je hebt er recht op.
kees 27 April 2016
pieper
ik vind dat je helemaal gelijk hebt
In ALLE sectoren zijn goede en slechte jaren maar daarmee is het getreuzel van die kneusjes op rvo niet goed te praten.
In Ned. wordt altijd gepocht dat ze de zaakjes zo goed voor elkaar hebben maar ze kunnen op les bij alle europese landen wat betreft snelheid.
Hoe je het ook ziet : het is en blijft een grote schande als de tsr 2015 nog niet binnen is
En het is helemaal geen schande als dat als jonge boer goed kan gebruiken.
Het is geen kadootje maar een compensatie voor zeer lage consumentenprijzen
Abonnee
agriklootje 27 April 2016
dan moet alles wat je ingevuld hebt dus wel kloppen en gecontroleerd zijn. Zou er hier en daar misschien iets ruimhartiger opgegeven zijn? Dat vraagt om meer en extra controle en dan moet je langer op je geld wachten.Al moet ik toegeven dat een jaar lang is.
LEO 27 April 2016
Dat het wel een kado is blijkt uit het FEIT dat er niet op de uitbetaling kan worden gerekend.
Een woord: afschaffen!
CEO 27 April 2016
AFSCHAFFEn
jonge akkerbouwer 27 April 2016
pieper, ik ben ook akkerbouwer. Je heb gelijk dat de veehouders niet moeten zeuren. Maar over een extraatje heb geen gelijk, het is een compensatie. Daar komt bij dat als jij geen nieuwe trekker gekocht had en een echten ondernemer was dan had al een paar jaar geleden dikke toeslag rechten gekocht van bv meer als 750 euro per ha. en als dan 100 ha heb leverend is nog wel heel veel geld waar je op wacht en wat je wel geïnvesteerd heb. Je hoort me niet klagen hoor want die want mijn geïnvesteerd vermogen in die toeslag rechten heeft wel een heel dik rendement zeker meer als een nieuwe trekker. Maar kortom schandalig wat rvo doet nu 2016 invullen terwijl ik nog geen eens zeker ben over mijn deventie beschikken van wegen privat overeenkomsten
jos 28 April 2016
het gaat over dat rvo de zaak niet op orde heeft wij als boeren moeten ook de boel op orde hebben anders krijgen wij een boete
bas 29 April 2016
Het probleem is dat de Nederlandse staat gewoon het geld niet meer heeft.De schatkistbodem is dus duidelijk in zicht
ad akkermans 30 April 2016
Met de pr van melkveeboeren zit het wel goed. Jammer dat de melkprijs laag is maar er zijn nog meer boeren in Nederland.
l.p. 1 Mei 2016
je moet de salaris uitbetalingen aan de rvo medewerkers koppelen aan de snelheid waarmee ze de toeslagrechten aan de agrariërs uitbetalen misschien komt er dan meer schot in.
@pieper 1 Mei 2016
@pieper, dus jij zegt dat ik het bedrijf maar niet had moeten Overnemen vorig jaar, waardoor ik behoorlijk in de financiering zit en net nu een melkprijs van 22,5 ct voor mijn kiezen krijg.... De strekking van je verhaal Ben ik in grote lijnen mee eens, maar je mist volledig de nuances.
geduld is een schone zaak 1 Mei 2016
wat een geklaag hier
heb al eens een jaar gehad kwam de uitbetaling pas in juni, maar in december alweer, heb toen een top jaar gehad
het is een extraatje he, als je er niet zonder kunt word het wel zorgelijk!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden