Inside: Melk & Voer

Melkers blijven hongeren naar structuurproduct

17 Mei 2016 - Herma van den Pol

Er blijft een gezonde vraag naar structuurproducten. Onder meer melkveehouders bezuinigen hier niet op, maar dit begint wel voelbaar te worden. Hoe en wat komt naar voren uit een analyse van Boerenbusiness voer. Ook wordt er gekeken naar de situatie in snijmaïs, hooi en voeraardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op steeds meer plaatsen verdwijnt het maïszaad in de grond. Geholpen door de hogere temperaturen van een week terug begint de maïs met een vliegende start. Rustig is het ondertussen in de handel van snijmaïs. Daar blijft de prijs staan op 53 tot 59 euro per ton franco boerderij. Het levert een gemiddelde op van 56 euro per ton. 

56

euro

gemiddelde prijs voor snijmaïs

Drukker is het in het kuilgras. Er worden actueel nog steeds grasgemaaid. Ook een week eerder kon er veel op land gedaan worden en werd op veel plaatsen de eerste snede van het land gehaald. Het maakt dat her en der wat meer aanbod kwam in voorbereiding op de eerste snede dan wel om financieel wat ruimte te creëren. 

Het levert voor kuilgras een prijs op van 1,60 euro per procent droge stof. Voor de nieuwe snede wordt een iets lagere prijs genoemd. Tot een onderkant van 1,40 euro per procent droge stof. 

Hoewel het wel gelukt is om kuilgras te winnen is het nog even wachten op de oogst van weidehooi. Gemiddeld blijft de prijs staan op 170 euro per ton. Daarbij wordt benadrukt dat het hier om een dunne markt gaat, doordat er vrijwel geen aanbod is. 

Hoog blijft de prijs voor voeraardappelen. Daar wordt een bedrag van 35 euro per ton genoemd. Een hoge prijs als gevolg van het nog altijd krappe aanbod. Toch wordt er nog wel melding van gedane zaken gemaakt.

Een product waar verschillende berichten over naar buiten komen is stro. De één meldt dat er genoeg aanbod voorhanden is, waar andere het beeld schetsen dat het product schaarser begint te worden. Het betekent dat het risico op hogere prijzen toeneemt. 

Toch is er ook nog aanbod van een mindere kwaliteit wat juist weer lagere prijzen dicteert. Het zogenaamde donkere stro is in hoofdzaak afkomstig uit Denemarken, daar waar het product uit Frankrijk als kwalitatief goed omschreven wordt. 

Voor voerstro tarwe begint de prijs op 110 euro tot een 170 euro voor fabrieks gehakseld. Gaat het om gerstestro dan is er een premie van 5 euro van toepassing. 

Graszaadhooi sluit de rij. Daar noteren diverse hooisoorten aan de bovenkant een prijs van 145 euro, waaronder Roodzwenk. Rietzwenk en Veldbeemd ligt eerder tussen de 135 en 145 euro per ton. Van Engels Raai is het aanbod ruimer. Daar wordt waarschijnlijk ruimte gemaakt voor de nieuwe oogst. Hier ligt de prijs tussen de 115 en 125 euro per ton. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden