Fonterra ontkent

Gaat Theo Spierings de Van Gaal voor zuivel worden?

31 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het herstel van de zuivelmarkt laat lang op zich wachten en vergt steeds meer van melkveehouders. Met name in Australië vallen harde klappen door de recente ontwikkelingen. In dit klimaat is het niet vreemd dat ook de rol van Theo Spierings kritisch bekeken wordt, maar of hij ook de Louis van Gaal voor zuivel gaat worden?

Het ziet er naar uit dat in Australië de roddelmachine overuren draait. Hoogstwaarschijnlijk de bron van alle verhalen rondom een mogelijk vertrek van Theo Spierings bij Fonterra. In Nieuw-Zeeland zijn ze dan ook kritisch, want zouden dergelijke geruchten niet juist uit Nieuw-Zeeland moeten komen.

Een muppet moet vervangen worden en dit is Spierings niet

Als mogelijke opvolger wordt de topman van Air New Zealand genoemd. Ook vanuit die hoek klinken geluiden dat de geruchten niet waar zijn, wat eveneens door een woordvoerder van Fonterra wordt onderschreven. Daar staat tegenover dat de hoofdrolspeler in dit verhaal er het zwijgen toe doet. Waar Van Gaal duidelijk maakte dat toen de media hem afgeschreven had er nog geen sprake was van vetrekplannen, blijft het hier vanuit de hoek van Spierings stil. 

Een topman die sinds zijn aantreden in september 2011, en dus zijn vijfjarig jubileum nadert, te maken heeft gehad met hoge pieken en diepe dalen. Waarbij niet vergeten moet worden dat ondanks een teleurstellende melkprijs de coöperatie Fonterra nog steeds groene cijfers schrijft. Hoewel ook dit pluspunt in de huidige tijd gevoelig ligt.     

Toch zijn er twee belangrijke argumenten die de vetrekgeruchten in een ander daglicht zetten. Allereerst worden de geruchten gekoppeld aan de verlaging van de melkprijs door Fonterra in Australië. Maar hierin heeft Fonterra helemaal geen hoofdrol gespeeld. In Australië worden de melkprijzen vastgesteld aan de hand van een handvol toonaangevende verwerkers. Waaronder niet Fonterra. Welke juist al langer aangaf dat de prijzen in het land onrealistisch hoog zijn. Het bedrijf vroeg om een nieuwe manier om de melkprijzen vast te stellen, maar dit lijkt nu vergeten te zijn. Waarom zou dit dan de reden zijn voor het afzetten van een topman?

Het tweede argument komt van de boerenorganisatie Federated Farmers Dairy. Daarvan zegt de voorman dat alleen wanneer er iemand zou zitten die totaal niet voldoet, een muppet in zijn woorden, het wenselijk is om in een tijd van lage prijzen de topman te vervangen. Dit is Spierings in elk geval niet.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden