Aan vooravond van herstel

Vraag naar zuivel kan aanbod snel overtreffen

14 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

Melkveehouders kunnen enigszins hoopvol gestemd de zomer begroeten. Medio 2016 kan de vraag het aanbod op de internationale zuivelmarkt overtreffen, waardoor de prijzen kunnen herstellen. Althans dat zijn de uitkomsten van de International Farm Comparison Network (IFCN) Conference die onlangs plaatsvond in België.

Dit meldt de Dairy Reporter. Tijdens de conferentie kwamen 70 zuivelexperts over de hele wereld bijeen om te discussiëren over de lage melkprijzen. Ondanks dat de zuivelmarkt in zwaar weer zit, zijn er ook aanknopingspunten zichtbaar die een kentering aankondigen. Zo waren er geluiden te horen dat de melkprijs in de tweede helft van dit jaar kan gaan aantrekken.

De vele factoren die de zuivelmarkt beïnvloeden maken het echter complex om precies aan te geven wanneer dit gaat gebeuren. De verwachting is dat de vraag naar zuivel met circa 2 procent gaat aantrekken, terwijl de melkproductie minder hard toeneemt in vergelijking met voorgaande jaren als gevolg van de lage prijzen.

In de tweede helft van 2016 kunnen de prijzen weer aantrekken

Analisten zijn het met elkaar eens dat het wegvallen van het quoteringsysteem de markt flink in reuring heeft gebracht. Volgens het IFCN volgen lokale melkprijzen bijna automatisch de bewegingen op de wereldmarkt. Een daling van een lokale melkprijs gaat echter veel sneller in een open markt dan in een gereguleerde markt. IFCN CEO Torsten Hemme liet weten dat de zuivelmarkt uit balans is gebracht als gevolg van de eerdere crisis in 2012 en de fase van snelle opleving in 2013 en 2014.

Door de aanhoudende crisis produceren melkveehouders gemiddeld meer dan 10 procent onder de gemiddelde winstmarge. Volgens IFCN moeten bedrijven daarom alle zeilen bijzetten om te kunnen overleven. Zo worden onderhoud en investeringen uitgesteld en wordt er op allerlei manieren bezuinigd in de bedrijfsvoering. ‘Melkveebedrijven zijn kleine bedrijven die momenteel hard op zoek zijn naar instrumenten voor risicomanagement. Dit zien wij als een positieve ontwikkeling die wij dan ook steunen’, aldus IFCN voorzitter Anders Fagerberg. 

Wanneer het herstel definitief intrede doet, valt nog niet exact aan te geven. Volgens de CEO van het IFCN hangt veel af van de opgebouwde voorraden die eerst nog door de markt moeten worden gedrukt. ‘Wanneer de voorraden snel worden afgebouwd loopt het herstel vertraging op. Wanneer er wordt gekozen om dit geleidelijk te doen, kan de melkprijs tegen het einde van 2016 herstellen’, besluit Hemme.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
geert 14 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870183/Vraag-naar-zuivel-kan-aanbod-snel-overtreffen]Vraag naar zuivel kan aanbod snel overtreffen[/url]
Er zijn dikbetaalde koffiedikkijkers
paul 14 Juni 2016
Dat riep de rabobank vorig jaar ook al , waarschijnlijk om de moed erin te houden
paul 14 Juni 2016
dat riep de rabobank vorig jaar ook, waarschijnlijk om de moed erin te houden
Johan 14 Juni 2016
1 ding is zeker die melkprijs gaat weer omhoog, maar de vraag is wanneer.....en hoeveel melkveehouders er dan nog over zijn.
Bert 14 Juni 2016
Zolang de varkens boeren nog overleven, zou ik mij schamen om als koeien boer nu al te klagen. Lto heeft nu geen tijd om naar dat gejammer te luisteren. Die is nu trekkers kieken.
kees 14 Juni 2016
op dit moment kun je beter zeugen hebben dan melkkoeien om wat te verdienen.
Ik denk toch dat gezien de enorme voorraden het nog best een heel poosje kan duren voordat de vraag het aanbod overtreft
geert 14 Juni 2016
Er moeten dit jaar nog 100.000 melkkoeien naar de slager ivb. met de nieuwe fosfaatwet,dan zal de melkaanvoer wel temperen
kees 14 Juni 2016
In dat kleine nederland misschien wel maar stelt helemaal niks voor
tinus 14 Juni 2016
De vette worst die je voorgehouden wordt...
Harry 14 Juni 2016
Hoe vetter de voor gehouden worst , hoe meer als er gegleden wordt en grote beweringen . Maar tot nu toe is het opgeblazen lucht
wim v/d molen 14 Juni 2016
de lto heeft er zelf voor gezorgd dat er teveel melk kwam maar daar hoor je ze niet over en er moeten inderdaad nog veel koeien naar de slager vanwege te intensief grote groeiende bedrijven
Apeldoorn 18 Juni 2016
In Den Haag en Brussel melken ze geen koeien, en de LTO maakt geen beleid jongens. Ik ben blij dat quotering eraf is, anders hadden we een lage melkprijs en ook nog quotumkosten voor de noodzakelijke groei.
stammie 18 Juni 2016
Helemaal mee eens apeldoorn, en wim v/d molen volgens mij melken ze bij lto ook geen koeien maar ja altijd makkelijk dat je iemand de schuld kunt geven. Die hoosbuien zijn denk ik ook veroorzaakt door lto?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden